Polițiștii locali se revoltă împotriva măsurilor propuse de Bolojan: ”Nu polițiștii locali au creat deficitul imens în care se află România acum”

Propunerea premierului Ilie Bolojan de a limita numărul poliţiştilor locali şi de a organiza dispecerate comune cu Poliţia Naţională este criticată de sindicatul poliţiştilor locali din Buzău, care consideră că măsura nu reflectă realitatea din teren şi ar putea conduce la o scădere a eficienţei în asigurarea ordinii publice, într-un oraş deja afectat de lipsa de personal.
Mircea Filipescu
21 iul. 2025, 13:25
Polițiștii locali se revoltă împotriva măsurilor propuse de Bolojan: ”Nu polițiștii locali au creat deficitul imens în care se află România acum”

„Numărul de poliţişti locali din municipiul Buzău este la 60% din capacitatea maximă aprobată de Prefectura Buzău, respectiv 129 de poliţişti locali. În momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea 84 de poliţişti locali. Dacă se modifică numărul de poliţişti locali la mia de locuitori, în momentul de faţă fiind unul la mia de locuitori, există posibilitatea să fim afectaţi. Unul la 1.500 aşa cum a fost varianta pusă pe tapet de domnul premier ar reduce numărul de poliţişti locali de la 84 la 69”, a declarat Traian Drăgan, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Locali Buzău şi vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Unite din Poliţia Locală România.

Acesta a subliniat că măsura propusă „nu are legătură cu realitatea”, explicând că „nu poliţiştii locali au creat deficitul imens în care se află România acum. Noi suntem la nivel naţional în jur de 10.000, în schimb avem nenumărate atribuţii. Domnul Bolojan face referire la infracţionalitatea în municipiul Oradea. Este mai scăzută decât în municipiul Buzău care şi aşa suferă de lipsă de personal atât în Poliţia Română, cât şi în cea Locală”.

Premierul Ilie Bolojan a argumentat în cadrul unei conferinţe de presă că în unele oraşe numărul poliţiştilor locali este supradimensionat, iar în altele este sub nivelul legal, fără ca acest lucru să influenţeze semnificativ nivelul infracţionalităţii.

„De exemplu, Buzău este în această situaţie şi nu reuşeşte să îi aducă sub limita legală, din cauza proceselor care trenează de ani de zile. Dar nu s-a constatat ca într-un oraş cu număr mic de poliţişti să avem infracţionalitate sau problemele de curăţenie scăpate de sub control. Sau în oraşul cu personalul poliţiei locale supradimensionat lucrurile să fie total diferite”, a spus premierul.

Citește și: PSD amenință, din nou, cu ieșirea de la guvernare. Paul Stănescu: ”Trebuie să decidem urgent în partid dacă mai rămânem”

La Buzău, conflictul juridic dintre personalul contractual al Poliţiei Locale şi municipalitate durează din 2016. Potrivit reprezentantului personalului contractual – Serviciul Pază din Poliţia Locală, Vasile Ene, Primăria a încercat disponibilizarea acestora, considerând că angajările au fost ilegale.

„Potrivit legii, personalul contractual de la Poliţia Locală nu este calculat unul la mia de locuitori, se calculează în funcţie de numărul de obiective ale Primăriei Buzău. Avem posturi la licee, şcoli şi alte obiective, parcurile. Pe un post avem 4,8 oameni, să spunem 4 oameni, asta înseamnă că dacă avem 46 de obiective, avem în jur de 184 de poliţişti. Avem un proces din 2016, se apropie de sfârşit. Atunci ni s-a spus că suntem angajaţi ilegal. Noi am depus toate documentele de la ANFP că suntem angajaţi legal”, a explicat Ene.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a confirmat existenţa acestui litigiu şi impactul potenţial al unei noi reglementări. „Dacă se va modifica legea, în mod normal ar trebui să se respecte noua lege ar urma să plece 187 de poliţişti. Noi am început cu 323, dar, în ultimii ani au mai plecat, pensionat, câţiva au murit. Funcţionarii publici rămân, avem un proces cu poliţiştii contractuali care au mai rămas din 323, 187”, a declarat edilul pentru Agerpres.

Premierul a mai propus organizarea de dispecerate comune pentru a evita suprapunerile de competenţe.

„Prin organizarea de dispecerate comune, nu mai ai cinci poliţişti naţionali într-un dispecerat şi încă cinci poliţişti locali într-un alt dispecerat. Prin direcţionarea exactă a echipajului care răspunde de o anumită zonă la problema respectivă, se stabilesc clar responsabilităţi, se evită suprapunerile”, a explicat Bolojan.

Vasile Biţa, preşedintele SNPPC Buzău, a declarat că ideea este bună, dar trebuie adaptată la situaţiile din teren. „Nu este o propunere rea, dar ce facem în situaţia în care într-un loc nu ştim exact despre ce este vorba. Putem vorbi în primă fază spre exemplu de o tulburare a liniştii publice, trimiţi poliţistul local care poate nu este pregătit în situaţia în care la faţa locului ne confruntăm cu situaţii grave. Ideea nu este rea, dar trebuie să fie bine definită. Dacă ne amintim, în pandemie, Poliţia Locală era sub coordonarea Poliţiei Naţionale şi lucrurile au mers bine”, a punctat liderul sindical.

Citește și: Din spatele gratiilor, Stegarul Dac îi ironizează pe jandarmi: „La viitoarele proteste, aduc un bax de scutece – câte unul pentru fiecare jandarm ‘afectat psihic’”

DailyBusiness
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani în România: „Am primit foarte multe propuneri!“
Fanatik.ro
Prima companie de stat din România unde angajații vor lucra 4 zile în loc de 5. Salariile vor fi tăiate cu 20%
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu plata în numerar. Decizia vine direct de la bancă
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
DailyBusiness
Cât mai costă o vacanță în Thassos. Postarea unui român pe un grup de turiști a stârnit controverse din cauza bugetului alocat
Adevarul
Escrocheria „aur pe autostradă” revine în Germania. Trei români au fost prinși în flagrant. Pretindeau că se află în pană de combustibil
wowbiz.ro
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Facturi noi, reguli vechi. Piața energiei electrice nu s-a schimbat. Explicația furnizorilor
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
kanald.ro
Un bărbat declarat mort de medicii italieni s-a trezit exact înainte să vină dricul. Ce a întrebat acesta imediat după ce a deschis ochii
Cancan.ro
Ce scrie presa din Austria despre Mihaela Rădulescu, după moartea lui Felix Baumgartner. Cum au numit-o
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Capital.ro
Cutremur pentru Călin Georgescu. Statul român a întors foaia: Lucruri înfricoșătoare, se răzbună!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
stirilekanald.ro
Denis a murit la 17 ani, după ce a venit de la o petrecere. Bunica sa l-a găsit fără suflare, în pat: "Nu s-a putut trezi"
Mihai Voropchievici, Horoscop pana pe 29 iulie 2025. Berbecii castiga pe toate fronturile, Gemenii au reusite, Leii isi iau zborul
MediaFlux
Pensionarii pierd 220 de lei la pensie. Mai puțini bani de la 1 ianuarie 2026
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cei mai prolifici chiulangii ai neamului, suveraniști de seamă: ia-i de unde nu-s!