Ilie Bolojan face declarații de presă, cu privire la reformele legate de sectorul Sănătății.
Am anunțat săptămâna trecută că vom prezenta în această săptămână unul dintre pachetele importante, pachetul pe sănătate. Suntem nevoiți să-l supunem atenției pentru că sistemul de sănătate a cumulat probleme mari în ultimii ani și sunt două aspecte majore care îi afectează buna funcționare.
Un aspect major ește creșterea accelerată a cheltuielilor, și nu suntem capabili să o susținem raportat la veniturile pe care le avem la buget. Cheltuielile alocate prin CNAS au ajuns la o pondere de 16% din veniturile curente de la bugetul de stat, față de o pondere de aproximativ 11% în anii trecuți. Doar în pandemie am mai ajuns la această pondere.
Anul acesta avem un buget alocat de 77 de miliarde de lei, la care colegii noștri ne-au solicitat o suplimentare obligatorie, pentru a aduce facturile restante la zi, pentru că din martie nu am mai avut bani să achităm integral sumele, și de asemenea să putem funcționa până la finalul anului, iar pentru asta ne trebuie 10 miliarde rectificare bugetară, o presiune mare pe bugetul de stat.
Creșterea de sume nu se reflectă în calitatea serviciilor sistemului de sănătate și nici în percepția sau satisfacția pacienților față de sistemul sanitar. Măsurile pe care le propunem vin să rezolve o bună parte din aceste probleme, atacând cauzele care au făcut să ajungem aici.
Și aș puncta câteva din cauze. Avem conduceri de spitale care nu performează, ineficiență managerială și administrativă. Asta pentru că o bună parte din veniturile spitalelor din România vin pe componenta de asigurare a salariilor, în așa fel încât nu sunt legate direct de calitatea serviciilor sau de numărul acestora. Prin urmare, cât timp mai mult de jumătate din banii de salarii îți vin direct de la casă, nu va fi niciodată un stimul ca managerii să îmbunătățească serviciile. Aceste propuneri vin să facă conducerile mai eficiente și mai responsabile.
Avem cheltuieli salariale disproporționate. Mai mult de o treime din spitale plătesc 80% din totalul cheltuielilor pe salarii. În condițiile în care cheltuielile cu salarii depășesc 80-90% în multe locuri, banii care le mai rămân acestor spitale sunt foarte puțini și, plastic, aceste spitale există pentru cei care lucrează acolo, și mult prea puțin pentru pacienți.
Pentru aceste spitale este evident că trebuie să-și facă o analiză a cheltuielilor și ele să se bazeze, în principal, pe serviciile oferite pacienților.
Avem servicii care sunt umflate, fraude prin optimizarea cheltuielilor, prin îmbunătățirea indicilor de complexitate și prin tot felul de tehnici care au făcut ca de multe ori cheltuielile să crească. Trebuie să combatem prin măsuri ferme și să întărim sancțiunile.
Avem o întârziere a digitalizării sistemului care nu ne permite să vedem problemele. E nevoie urgentă să finalizăm toate procedurile prin care softurile Casei de Sănătate sunt aduse la zi și sunt conectate cu ale spitalelor.
Avem o socializare a multor cheltuieli și o privatizare a serviciilor. Melanjul între activitățile private și cele publice permit acest lucru și este important ca sistemul de sănătate să-și regleze aceste lucruri.
Avem o lipsă a criteriilor de performanță în sistem. Dpdv al salarizării medicilor, nu există sisteme care să încurajeze medicii să facă mai multe operații, să lucreze mai mult, și vom susține proiecte-pilot pentru introducerea salarizării în funcție de performanță, iar dacă va merge să răspândim acest lucru în tot sistemul.
Avem șefi de secții care nu sunt numiți de manageri de spitale, și dacă sunt numiți de alte instituții și nu au un raport de performanță cu indicatori clari, un manager de spital nu are rezultate.
Avem servicii care sunt umflate, fraude prin optimizarea cheltuielilor. Aceste cauze sunt atacate prin soluțiile pe care le propun.
Știre inițială
Premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății Alexandru-Florin Rogobete vor prezenta luni, la ora 17:00, măsurile pentru reforma administrației locale într-o conferință de presă.
Premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru-Florin Rogobete, vor susține luni, la ora 17:00, o conferință de presă. În aceeași zi, de la ora 13:00, Ilie Bolojan va participa la o întâlnire de lucru alături de reprezentanții administrației publice locale: Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația Municipiilor din România și Asociația Comunelor din România.
Premierul Ilie Bolojan: „Un bibliotecar la o comună mică nu se justifică cu normă întreagă”
Alături de ei se va afla și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. În cadrul unei conferințe organizate vineri, 18 iulie, Ilie Bolojan și Cseke Attila au prezentat un pachet amplu de măsuri pentru reforma administrației locale.
„Sunt trei direcții importante pe care le vizăm prin măsurile pe care le propunem: Să avem mai mult eficiență și responsabilitate, să întărim capacitatea administrativă pentru a gestiona probleme, pentru a genera dezvoltare, componenta de politici publice, descentralizare, digitalizare, prin adoptarea acestor politici vrem să avem oa administrație care are decizia cât mai aproape de cetățean”, a transmis premierul României.
Vor fi stabilite limite pentru numărul de angajați din primării și consilii județene. Pentru poliția locală, norma va fi revizuită, a transmis Ilie Bolojan.
„În felul acesta vom avea un număr maxim de angajați ai primăriilor și un număr maxim pentru CJ”, a spus premierul. Ilie Bolojan a anunțat și că investițiile vor fi direcționate mai atent, cu accent pe proiectele europene și pe cele aflate deja într-un stadiu avansat.
„Un program important este programul Saligny. Am decis să piorititizăm aceste investiții și să continuăm finanțarea proiectelor într-un stadiu avansat. Pentru restul nu vom mai asigura în lunile următoare finanțarea”, a spus acesta.
Ministrul Dezvoltării a completat declarațiile premierului cu propuneri privind descentralizarea. Printre ele, transferul deciziilor privind jocurile de noroc către autoritățile locale.
„Vom propune simplificarea procedurilor, astfel încât să redăm atribuții de la nivel central la nivel local, cu resursele financiare aferente. O măsură specifică este descentralizarea activității organizării jocurilor de noroc. În 30 de zile de la notificarea operatorului, autoritatea locală va aproba sau va refuza”, a transmis Ministrul Dezvoltării.
Va exista un termen de șase luni pentru obținerea aprobării de la primărie. În lipsa acestui acord, activitatea nu va mai putea continua.