Compania de stat, Informatica Feroviară S.A. este un nou simbol al risipei bugetare, arată FACIAS într-un comunicat. Potrivit datelor analizate de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), în 2025 conducerea companiei și-a majorat indemnizațiile cu peste 50%, iar în anul 2024 a alocat prime și bonusuri în cuantum de peste 450 mii de euro.
S.C. Informatica Feroviară S.A. este deținută de către Compania Naționala de Căi Ferate “C.F.R.” – S.A. și se cu ocupă furnizarea de servicii de informare publică în domeniul transportului feroviar, inclusiv gestionarea sistemelor de afișaj și sonorizare din gări, precum și administrarea centrelor de informare pentru călători. Compania are 229 de angajați și cheltuielile cu personalul care depășesc 5,4 milioane de euro anual. Dacă adăugăm și indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație și veniturile directorului general, cheltuielile de personal depășesc 6 milioane de euro.
Potrivit documentelor analizate de FACIAS, indemnizațiile brute anuale ale membrilor Consiliului de Administrație au crescut semnificativ în ultimii ani, fără o justificare corelată cu performanța companiei. Dacă în 2022, un membru CA încasa o indemnizație de 123.732 lei brut, în 2023 aceasta a crescut la 140.400 lei, apoi la 166.812 lei în 2024, ajungând la 266.664 lei în 2025. Astfel, în doar trei ani, indemnizațiile s-au dublat.
Majorarea indemnizației brute acordate directorului general al Informatica Feroviară S.A. a urmărit același trend: de la 372.625 lei în 2022, la 496.800 lei în 2023, 558.000 lei în 2024, și până la 620.000 lei în 2025. Această majorare, de peste 66%, a venit la pachet cu prime de Paște și Crăciun, stabilite anticipat, și un bonus de 54.000 lei brut aferent anului 2024. Este de menționat că veniturile realizate de companie provin din contracte încheiate cu alte companii de stat din sectorul feroviar.
FACIAS constată că, în 2025, austeritatea este valabilă doar pentru cetățenii de rând, în timp ce pentru conducerea unor companii de stat precum Informatica Feroviară, anul aduce creșteri salariale, prime generoase și bonusuri fără legătură cu performanța.
FACIAS cere Ministerului Transporturilor să sesizeze Corpul de control pentru a verifica modul în care au fost și sunt gestionate fondurile publice de către compania de stat Informatica Feroviară S.A.
CFR introduce săptămâna de lucru de 4 zile. Câți angajați vor fi afectați de noua măsură
Conducerea CFR SA va reduce la patru zile săptămâna de lucru pentru o parte din angajații săi, anunță Digi24. Măsura se va aplica unui număr de 1.400 de angajați proveniți de la secții pe care traficul este mai redus. Odată cu scăderea numărului de zile lucrate vor scădea și salariile – cu 20%.
Șefii companiei care administrează calea ferată vor să reducă programul de lucru al angajaților de pe secțiile de circulație unde traficul este redus. În loc de 5 zile aceștia să lucreze 4.
Însă, mai puțin de lucru înseamnă un salariu mai mic: un angajat cu salariul mediu va pierde aproximativ 2275 de lei brut la salariu – adică își va vedea leafa diminuată cu circa 1330 de lei net. Afectați vor fi 1431 de angajați ai CFR. Ei ar urma să treacă la noul program de lucru de 4 zile din 4 august și vor rămâne așa până la finalul anului.
Șefii CFR estimează economii de 3,25 de milioane de lei pe lună, adică o reducere a cheltuielilor cu salariile de circa 16,2 milioane de lei în cele 5 luni rămase din an.
CFR Infrastructură este unul dintre marii angajatori ai României. Circa 25 de mii de oameni lucrează la calea ferată.
Potrivit bugetului companiei pe acest an, cu salariile angajaților se vor cheltui circa 3,58 de miliarde de lei.
Potrivit informațiilor Digi24, șefii CFR SA au pus pe masa sindicatelor această propunere, în condițiile în care traficul feroviar, de călători și marfă, s-a redus. Mai puține trenuri în circulație înseamnă încasări mai mici pentru companie din taxa de utilizare a infrastructurii.
În urma discuțiilor cu sindicatelor această propunere ar putea suferi modificări, arată aceeași sursă.