Vicepremierul Dragoş Anastasiu anunță revoluție în companiile statului. „La nivel național, 266 de întrerprinderi realizază pierderi de 2,5 miliarde de lei, dintre care 7 companii generează pierderi de 2 miliarde de lei, după ce primesc subvenții. E vorba de CFR SA, Electrocentrale Craiova, Unifarm SA, Transport CFR, Termoenergetica, Metrorex, Complex Energetic Valea Jiului”, a spus Anastasiu.
„Ce se întâmplă cu cele 1.182 de companii locale? În jur de 300 de companii nu au depus date financiare, nu știm despre ele nimic. În jur de 250 de companii au venituri zero. 550 de companii fie au venituri zero, fie nu știm nimic despre ele.
În jur de 230 de companii au pierdere, în jur de 600 de companii au până la 10 angajați. Apă-canal sunt 326 de companii, cam jumătate pe profit. Jumătate fie nu știm de ele, fie au pierdere.
146 de companii de salubritate, doar 76 sunt pe profit, 30 pe pierdere, 26 nu știm de ele. 61 de companii de transport, 41 pe profit, 10 pe pierdere, 5 nu au date financiare depuse.
Ce vedem, per total, este că avem o ineficiență destul de importantă. Că avem o polarizare, 46% din veniturile acestor companii reprezintă Hidroelectrică. Deci avem câteva companii foarte profitabile, și foarte mule despre care nu avem cifre, fie au un profit mic sau sunt pe pierdere.
Companiile sunt obligate să depună date financiare atât la ANAF, cât și la AMEPIP. Începând de ieri au început să curgă amenzile, până acum AMEPIP nu a amendat aceste companii, iar acest lucru trebuie să se întâmple”, mai spune Anastasiu.
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a supus comparației, fără să nominalizeze, un aeroport din România cu unul din Europa care este tranzitat de un număr similar de pasageri.
Vicepremierul a atras atenția asupra faptului că în alte părți din Europa, aeroporturile reușesc să lucreze cu un număr aproape de jumătate al angajaților comparativ cu aeroporturile din România.
”Avem o problemă legată de performanță și vă dau un exemplu cum putem să evaluam această situație. M-am uitt la niște aeroporturi din Europa, cu un număr de pasageri similar cu anumite aeroporturi din România.
Nu vreau să nominalizez, dar vă dau niște cifre, într-un aeroport din România sunt 1400 de oameni, în alte părți cu același număr de pasageri sunt
800 de oameni sau 780 de oameni. Aceasta este o problemă care ține de performanță nu doar de ceea ce ține de consiliul de administrație, este o problema în ceea ce ține de performanța angajaților”.
Anastasiu: România riscă o penalizare de 330 milioane de euro dacă nu recuperează jaloanele PNRR
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a declarat marți că România trebuie să recupereze până pe 25 noiembrie o penalizare de 330 de milioane de euro aplicată în cadrul PNRR, ca urmare a nerealizării unor jaloane în domeniul guvernanței corporative.
„Pentru a înainta în demersul nostru va trebui să modificăm legislația. Orice fel de modificare va fi făcută după consultări cu Comisia Europeană și cu OECD”, a precizat Anastasiu într-o declarație susținută la Guvern.
El a subliniat că România a obținut deja un „certificat de bună purtare” de la OECD în ceea ce privește guvernanța corporativă și a bifat o parte dintre jaloanele PNRR în acest domeniu.
Totuși, rămân în întârziere alte jaloane, ceea ce a generat penalizarea financiară.
Modificările legislative vizate nu vor afecta esența guvernanței corporative stabilite prin Legea 109, ci vor urmări eficientizarea activității companiilor de stat și a MEPIP (Mecanismul de Evaluare a Performanței Întreprinderilor Publice).