„Ilie Bolojan se consultă cu niște importanți oameni de afaceri, ale căror nume sunt deocamdată secrete, și lucrează cu ei la elaborarea actelor normative privind marea reformă fiscală. Dezvăluirea aparține colegului său de coaliție, Sorin Grindeanu, care chiar a amenințat cu depunerea unei plângeri împotriva acestei practici. Și nu a fost dezmințită de premierul în exercițiu, ba dimpotrivă, acesta răspunzând afirmativ unei întrebări pe această temă în stilul său țanțoș, cocoșesc”, spune Victor Ciutacu în direct la România TV.
„Lucrurile iau, însă, amploare odată cu luarea publică de poziție a Nicoletei Pauliuc, prim-vicepreședinte ale sal partidului al cărui președinte e chiar Ilie Bolojan, care cere, absolut legitim, numele afaceriștilor atât de săritori întru reformarea statului. Să fim bine înțeleși, faptul cu prim-ministrul vrea să audă părerea unor importanți lideri ai mediului de business înainte să ia măsuri care să afecteze piața și forța de muncă e lăudabil. Dar atât și nimic mai mult. Dacă, însă, înaltul demnitar, șef al executivului, implică oamenii de afaceri în elaborarea de acte normative e și ilegal, și imoral. Pe de o parte, fiindcă e trafic de influență să îți scrii singur legi care să nu te încurce, ba chiar să te ajute, iar guvernul să le aprobe.”, mai spune Victor Ciutacu.
„Pe de altă parte, există oameni în structura de stat plătiți exact pentru asta, adică se redacteze proiecte de acte normative. Acesta chiar nu e un serviciu care poate fi externalizat, că nu e achiziție de apă minerală și lapte pentru cafea. Mâine-poimâine o să auzim că-i vine vreunuia ideea de a desființa departamentele juridice ale ministerelor, că nu-i mare lucru să sară avocații bogătașilor peste tehnica legislativă și să-și facă singuri o țară ca afară.
Nu în ultimul rând, tipul ăsta de consultări conspirative, învăluite în mister, ne întorc cu gândul la vremurile recente ale pandemiei, când tot o listă secretă ne decidea soarta și gradele de libertate. O fi pus Nea Ilie Sărăcie, liderul unui partid de 14%, mâna pe butoane la Palatul Victoria, o anomalie politică în sine, dar n-a luat țara pe persoană fizică. Sau încă n-am aflat noi că ne-am privatizat și avem patron…”, conchide Victor Ciutacu.