Cele două electrocasnice lângă care să nu pui niciodată routerul Wi-Fi. Greşeala frecventă pe care o fac mulţi români

O conexiune Wi-Fi stabilă și rapidă a devenit la fel de importantă ca utilitățile de bază în orice locuință modernă. De la munca la distanță, educație online, streaming sau jocuri video, rețeaua wireless este indispensabilă. Totuși, poziționarea greșită a routerului în apropierea anumitor aparate electrocasnice poate afecta serios calitatea semnalului.
Filip Stan
27 iul. 2025, 06:38
Cele două electrocasnice lângă care să nu pui niciodată routerul Wi-Fi. Greşeala frecventă pe care o fac mulţi români
Cele două electrocasnice lângă care să nu pui niciodată routerul Wi-Fi. Greşeala frecventă pe care o fac mulţi români

Două aparate prezente în aproape orice locuință și care afectează negativ performanța rețelei Wi-Fi dacă sunt plasate prea aproape de router sunt televizorul și cuptorul cu microunde, scrie Cancan.

Mulți români aleg să instaleze routerul în spatele televizorului sau într-un raft închis din mobilier. Această amplasare reduce acoperirea rețelei, în special în camerele mai îndepărtate, și poate duce la întreruperi frecvente sau un semnal slab. Deși nu generează interferențe în mod activ, televizorul poate bloca fizic semnalul. Componentele sale metalice, suprafața mare a ecranului și materialele folosite în construcție reflectă sau absorb undele radio, reducând semnificativ acoperirea.

Citeşte şi: Băuturi de evitat pe timpul verii. Ce să bei ca să nu te deshidratezi

De asemenea, cuptoarele cu microunde funcționează pe aceeași frecvență ca majoritatea rețelelor wireless, 2,4 GHz. Atunci când sunt în funcțiune, pot emite interferențe electromagnetice puternice, suficient de puternice pentru a provoca întreruperi sau încetiniri vizibile ale conexiunii. Chiar și atunci când nu este pornit, un cuptor cu microunde poate emite radiații reziduale ce slăbesc propagarea semnalului Wi-Fi.

Citeşte şi: Ce ingredient să nu pui niciodată în ciorba de pui

Experții recomandă ca routerul să fie amplasat la cel puțin un metru distanță față de un cuptor cu microunde, iar ideal ar fi să fie instalat în altă încăpere decât bucătăria. Pentru o conexiune de calitate, așează routerul într-o zonă centrală și deschisă a locuinței, ferit de pereți groși sau obiecte mari din metal. De asemenea, evită poziționarea pe podea, lângă ferestre sau în dulapuri închise. În plus, dacă routerul este dual-band, folosește banda de 5 GHz pentru activități care necesită viteză mare și stabilitate, fiind mai puțin afectată de interferențe față de banda de 2,4 GHz.  Aceasta este ideală pentru streaming HD, videoconferințe sau alte activități care necesită o conexiune de calitate superioară.

Greșeala făcută de cei ce își instalează router-ul WIFI

Viteza mică a internetului poate reprezenta o problemă reală pentru mulți oameni, mai ales pentru cei care lucrează de acasă. Uneori, problemele sunt tehnice, astfel că va fi contactat furnizorul pentru rezolvarea problemei. Înainte de a face acest lucru, însă, este bine ca fiecare proprietar de router să își verifice dispozitivul. Poziționarea acestuia și a antenelor este foarte importantă pentru buna funcționare a acestuia.

Dacă routerul este pus într-un loc înghesuit, cum ar fi rafturi cu cărți, obiecte de decor sau dulapuri, semnalul de internet ar putea fi afectat. De asemenea, asigură-te că aparatul este instalat la cel puțin doi metri distanță de sol. Cel mai bun loc pentru a ține aparatul și a avea o acoperire ideală este în centrul locuinței, într-un spațiu deschis, fără obiecte de decor metalice sau aparate electronice în jur.

În cazul în care locuiești într-o casă cu un singur etaj, poziționează antenele în sus. Dacă locuința are mai multe nivele, jumătate din antene ar trebui îndreptat în sus. Cealaltă jumătate se așază paralel cu podeaua sau într-un unghi cât mai apropiat de această poziție.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Fiul Laurei Vicol, val de injurii și ironii pe TikTok si Instagram: ”Scursură!”, ”Umflatule!”, ”Când intră pensia socială?”
Capital.ro
Zi de doliu! S-a stins cel mai îndrăgit actor. Toată lumea l-a iubit: ”Avea o inimă uriașă”
Playtech.ro
Reguli noi pentru înmatricularea mașinilor în România. Ce trebuie să faci ca să primești plăcuțele auto
Adevarul
Rusia a încercat un atac mecanizat-surpriză spre Pokrovsk. Ucraina răspunde dur: „Vor continua cu ce au mai mult – carnea de tun”
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Posibile probleme în vacanță. Cum rezolvi necazurile în Sardinia
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Un bărbat a murit carbonizat în propria locuință, în Galați. Cum s-a produs tragedia
Cancan.ro
Meniul special cerut de Jennifer Lopez la București! Alimentele de care nu a vrut să audă
Capital.ro
TAXE obligatorii. Se achită în toată Europa, inclusiv în România. Statul încasează tot
StirileBZI
A doua pensie pentru unii români! Cine sunt norocoșii
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie