Aerul condiţionat este absolut necesar, însă acest aparat umflă și factura la curent. De aceea, ora la care dai drumul aerului condiționat poate însemna enorm. Potrivit simulărilor realizate de Administrația Americană pentru Informații Energetice (EIA) și de platforma EnergyHub, intervalul optim pentru a porni aerul condiționat este între 7:30 și 8:00 dimineața, scrie CSID. Această strategie are un motiv logic: dimineața, pereții, podeaua și mobilierul din locuință sunt încă reci, iar aparatul de aer condiționat răcește aerul mai ușor și mai eficient. Astfel, consumul de energie este mai redus.
Citeşte şi: Cum să scapi de căldura din bucătărie când gătești pe caniculă. Iată câteva trucuri
Totuşi, mulți români preferă să aștepte până la prânz (ora 12:00-13:00) pentru a porni aerul condiționat, când temperatura devine insuportabilă. Însă, până atunci, căldura deja s-a acumulat în toată casa, în pereți, tavan, podea și obiecte. În acest caz, aparatul trebuie să funcționeze mai intens și pentru mai mult timp ca să răcească toate aceste suprafețe, nu doar aerul. Rezultatul? Un consum mai mare de curent și facturi mai mari!
Studiile arată că răcirea preventivă, adică dacă porneşti aerul condiţionat devreme, înainte de vârfurile de temperatură, reduce consumul cu până la 25-30% într-o zi toridă. E mai ușor să menții o temperatură de 24-25°C vara, decât să cobori de la 32°C la 25°C după-amiaza!
Citeşte şi: Cum să speli corect hainele la mașina de spălat. Greșeala banală pe care o faci de fiecare dată
Iată şi câteva recomandări utile pentru vara 2025: pornește aerul condiționat devreme dimineața, nu după prânz; setează o temperatură confortabilă, nu extrem de scăzută – diferențele mari între interior și exterior pot afecta și sănătatea; trage jaluzelele sau draperiile în timpul zilei, pentru a reduce încălzirea locuinței; asigură-te că aparatul este curățat și întreținut corespunzător pentru un randament maxim!
Potrivit unui studiu recent, folosirea aparatelor de aer condiționat duce la o creștere de până la 35% a costurilor cu energia electrică. Bucureștiul, aflat în fruntea consumului, deține între 10% și 15% din totalul consumului de electricitate al țării. În zilele lucrătoare caniculare, consumul capitalei poate crește de la 900 MW până la peste 1.400 MW.