8 alimente care par, în general, alegeri potrivite în viața de zi cu zi, au efecte negative asupra organismului pe termen lung, susțin specialiștii în nutriție. O cafea cumpărată în drum spre serviciu dimineața sau o felie de pâine prăjită pot părea necesare, însă aceste obiceiuri nu sunt tocmai sănătoase, avertizează experții. Descoperă în rândurile de mai jos lista celor 8 alimente și băuturi pe care nu ar trebui să le consumi zilnic, potrivit unui medic nutriționist.
Citește și: Iubești pepenele roşu? Ce se întâmplă cu organismul tău când exagerezi cu porțiile
1.Chipsurile
Chipsurile reprezintă o gustare preferată pentru mulți, însă nu sunt un obicei sănătos zilnic.
„Sunt bogate în grăsimi saturate și sare, care pot crește colesterolul și tensiunea arterială,” a spus Dr. Fellows.
2. Ciocolata cu lapte sau albă
Cu toate că este tentant să consumi în fiecare zi ceva dulce, ciocolata cu lapte și cea albă conțin o cantitate crescută de zahăr și nu oferă sațietate.
„Ciocolata albă e deosebit de bogată în zahăr – nu e bună pentru dinți și nici nu te satură.”, a spus medicul.
3. Mâncărurile gata preparate
Acestea pot fi în regulă o dată la ceva timp, însă pot conține multe calorii și zaharuri ascunse.
„Pot fi ok ocazional, dar multe au multă sare, conservanți și sunt sărace în fibre și micronutrienți,” a afirmat Dr. Fellows.
4. Băuturile dietetice
Cu toate că nu conțin zahăr, aceste băuturi au îndulcitori artificiali care păcălesc creierul că primește zahăr, menținând pofta pentru dulce, notează Yahoo Life.
„Corpul nu știe întotdeauna cum să le proceseze și pot afecta flora intestinală.”
5. Biscuiții
Biscuiții conțin ingrediente precum făină rafinată, zahăr și grăsimi nesănătoase. Astfel, ar trebui să eviți biscuiții, văzuți de Dr. Fellows drept „calorii goale”.
6. Anumite fructe și legume
În general, fructele și legumele sunt recomandate de medici, însă unele dintre ele pot avea efecte negative asupra organismului. Spre exemplu, fructele uscate conțin un nivel ridicat de zahăr. De asemenea, spanacul și sfecla roșie conțin oxalați, care pot afecta rinichii dacă sunt consumate în exces. Mai mult, mango-ul și ananasul pot duce la creșteri bruște ale glicemiei, mai ales în cazul persoanelor în vârstă.
7. Pâinea albă
Pâinea regăsită pe rafturile supermarketurilor este adesea plină de conservanți și săracă în nutrienți. Specialiștii spun că nu ar trebui consumată zilnic.
„Pâinea albă este foarte rafinată și nu conține fibre, deci nu te satură și îți crește glicemia.” , a precizat Dr. Fellows.
8. Cafeaua de la cafenea
O cafea mare cu siropuri și lapte poate ajunge la un număr de peste 1.000 de calorii. Însă, cea simplă este mult mai potrivită.