Apa minerală carbogazoasă oferă numeroase beneficii organismului. Asta, datorită conținutului crescut de minerale precum calciu, magneziu și potasiu, care pot îmbunătăți circulația sângelui, susține digestia și menține hidratarea. Mai mult, aceasta poate contribui la echilibrarea nivelului de electroriți și poate ajuta la funcționarea optimă a sistemului imunitar.
Mihaela Bilic, una dintre cele mai cunoscute nutriționiste din România, a vorbit despre beneficiile apei, indiferent dacă este minerală sau plată. Însă, aceasta a explicat și diferențele dintre cele două tipuri de apă.
„Care e diferența dintre apa plată și cea carbogazoasă? În primul rând conținutul de dioxid de carbon, responsabil de prezența bulelor: minim 2500 mg/litru în apa cu gaz. Apoi cantitatea de bicarbonat (HCO3) care variază de la 303mg/l în apa plată, la 1900mg/l în apa cu gaz.”, a spus nutriționista.
„Carbonatul acid este un sistem tampon ce menține pH-ul în sânge și care influențează și pH-ul apei: 7,8 pentru apa plată și 5,6 pentru apa cu gaz. Atenție, nu trageți concluzii greșite: deși are un pH acid, apa carbogazoasă are efect de alcalinizare în organism.
Mineralele diferă și ele semnificativ între cele 2 variante de apă (plată vs carbogazoasă):
-calciu 57 vs 310 mg/l
-magneziu 32 vs 114 mg/l
-sodiu (sare) 2 vs 82 mg/l
Dacă măsurăm cantitatea totală de minerale din apă, vorbim despre reziduul uscat care este de 316 mg/l în apa plată, respectiv 1530 mg/l în apa cu bule.”, a spus aceasta.
Potrivit nutriționistei, persoanele care au probleme renale sau predispoziție la calculi ar trebui să opteze pentru apa plată, cu reziduu uscat minim. De asemenea, și cei care se confruntă cu tensiune crescută ar trebui să consume apă plată, aceasta fiind săracă în sodiu.
Mai mult, Mihaela Bilic a explicat că apa carbogazoasă nu îngrașă, având proprietăți antiacide, stimulând tranzitul intestinal și golirea gastrică, combătând greața, indigestia, constipația și arsurile de stomac.
Apa minerală este ideală în caz de transporație excesivă sau sport intens, având un gust plăcut. Totodată, prezența bulelor creează efervescență plăcută. Însă, băută în exces, aceasta poate provoca balonare.