Românii plătesc mai mult pe carnea de porc românească decât pe cea adusă din alte țări, deși 80% din carnea vândută în magazine provine din import. Într-un hipermarket din Capitală, un kilogram de ceafă de porc românească costă 38 de lei. Pe același raft, carnea din Spania este cu 10 lei mai ieftină.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, acuză supermarketurile că aplică adaosuri prea mari la produsele autohtone.
„Eu sunt convins că adaosul comercial pe produsul din România este mult mai mare decât adaosul comercial practicat pe produsul adus din import. Carnea produsă în România are 24 de ore când intră în magazinul de retail. Cea din Spania are peste 13 zile, iar acea carne nu mai este fresh”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Comercianții resping aceste acuzații. Aceștia spun că adaosurile nu sunt mai mari de 10 – 15%, iar prețul final reflectă pur și simplu cererea și calitatea superioată a produsului autohton.
„Producătorii din România se duc cu preţul cărnii de porc aproape de carnea de porc de import. Adaosurile nu pot fi mai mari de 10-15%. Abia acoperă costurile operaţionale”, spune Feliciu Paraschiv, președintele ACMM.
Pentru fermieri, situașia este și mai complicată. Mulți dintre ei spun că nu reușesc să producă suficient, iar pesta porcină a distrus sute de ferme în ultimii ani.
„E un produs pe care consumatorul îl vrea, şi-l doreşte şi atunci orice comerciant adaugă în plus ca să câştige. E o chestiune strict comercială. Pesta porcină africană a decimat fermele din România. Apetitul nostru pentru a dezvolta ferme este destul de limitat în condiţiile în care stai tot timpul cu sabia deasupra capului”, a declarat Adrian Balaban, crescător de porci, pentru Observator.
Pentru a reduce dependența de carne de porc din import, ministrul Florin Barbu a anunțat că din 2023 au fost lansate peste 40 de ferme de reproducție și că, începând de anul acesta, vor fi produși peste 1,5 miliaone de purcei care vor fi integrați în fermele de îngrășare