Statul ia banii românilor de pe card de pe 1 august 2025. Suma minimă este de 500 de lei sau de 100 de euro

Ministerul Finanţelor lansează o nouă emisiune, care aduce în premieră titluri în euro pe 10 ani şi dobândă record de 6,5%. Subscrierile încep pe 1 august.
Filip Stan
26 iul. 2025, 13:13
Statul ia banii românilor de pe card de pe 1 august 2025. Suma minimă este de 500 de lei sau de 100 de euro

Ministerul Finanţelor revine cu o premieră în ceea ce priveşte emisiunea de titluri de stat Fidelis, disponibilă pentru subscriere între 1 şi 8 august. Pentru prima dată de la lansare, sunt disponible tiluri denominate în euro cu maturitate de 10 ani şi dobândă anuală de 6,50% – cel mai ridicat randament în euro oferit până acum într-o emisiune Fidelis.

Noua tranşă se adresează investitorilor interesaţi de plasamente în valută pe termen lung, într-un context în care statul are nevoie de finanţare consistentă, inclusiv în euro, pentru acoperirea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.

Oferta Fidelis cuprinde şi alte tranşe în lei şi euro, cu dobânzi atractive pentru perioada actuală, potrivit MFP.

Titluri în lei:

8,20% pe 2 ani (pentru donatori de sânge)
7,20% pe 2 ani
7,65% pe 4 ani
7,90% pe 6 ani

Titluri în euro:

4,10% pe 2 ani (pentru donatori)
3,10% pe 2 ani
5,25% pe 5 ani
6,50% pe 10 ani (noutatea actualei ediţii)

Titluri Fidelis
Donatorii de sânge beneficiază, ca şi la ediţiile precedente, de condiţii speciale, inclusiv dobânzi mai mari şi praguri minime de subscriere reduse: 500 lei (faţă de 5.000 lei) pentru titluri în lei şi 100 euro (faţă de 1.000 euro) pentru titluri în euro, în anumite limite.

Suma imensă cu care românii au împrumutat statul în 2025. Aproape 10% din deficitul bugetar, strâns doar din titlurile Fidelis

Subscrierea se face prin intermediul băncilor partenere – Banca Transilvania, BCR şi BRD – şi nu implică comisioane. Titlurile vor fi listate ulterior la Bursa de Valori Bucureşti, oferind investitorilor posibilitatea de a le tranzacţiona.

Aceasta este a şasea emisiune Fidelis din 2025 şi vine într-un moment în care Ministerul Finanţelor are deja acoperit peste 70% din necesarul brut de finanţare pentru anul în curs, dar continuă să atragă fonduri de pe piaţa internă, pe fondul presiunilor bugetare persistente.

Tituluri de stat Fidelis, explicaţii utile pentru investitorii profani

 

Suma imensă cu care românii au împrumutat statul în 2025. Aproape 10% din deficitul bugetar, strâns doar din titlurile  

Dobânzile ridicate, de aproape 8%, și neimpozitarea câștigurilor au determinat o cerere record pentru aceste instrumente de economisire. Ultima emisiune Fidelis, listată recent la Bursa de Valori București BVB, a atras aproape 700 de milioane de lei și 192 de milioane de euro de la investitori individuali.

Spre comparație, un român care investește 5.000 de lei în titluri de stat Fidelis poate obține un câștig de aproximativ 735 de lei, cu aproximativ 200 de lei mai mult decât ar fi câștigat la o bancă pentru un produs de economisire similar.

Potrivit președintelui Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, Radu Hange, „de la lansarea campaniei Fidelis, în urmă cu șase ani, au fost emise 26 de tranșe și șase tipuri de oferte. Prin intermediul Bursei de Valori București, statul român a atras peste 50 de miliarde de euro”.

Avantajele titlurilor de stat nu se limitează la dobânzile ridicate. Investitorii pot vinde titlurile înainte de maturitate, iar dobânda acumulată până la momentul vânzării rămâne în posesia lor. În plus, veniturile obținute sunt scutite de impozit.

Ştefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, subliniază importanța finanțării din surse interne.

„Am avut, practic, două săptămâni de vis din perspectiva finanțării, iar cererea a jucat un rol foarte important. Din totalul finanțării realizate până în prezent în acest an, aproximativ 170 de miliarde de lei, 18% provin din titluri de stat destinate populației. Dacă ne uităm doar la finanțarea internă, titlurile de stat pentru populație reprezintă aproximativ 31%. Este o proporție uriașă, mai ales dacă ne gândim că, în trecut, acest procent nu ajungea nici măcar la 5%”, a declarat acesta.

Cu toate acestea, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, avertizează asupra riscurilor asociate finanțării externe. În prezent, costul împrumuturilor pe 10 ani de pe piețele internaționale se menține în jurul valorii de 7%, ceea ce face atractivă opțiunea finanțării interne prin Fidelis și Tezaur.

ANAF va verifica apartamentele de la bloc. Vicepremierul Dragoș Anastasiu trimite Antifrauda peste români în case

„Pericolul imediat a trecut, însă trebuie subliniat că, în primul rând, nu există nicio garanție. Semnalele sunt pozitive și ne îndreptăm într-o direcție bună, însă lipsa de consistență rămâne o problemă. Așa cum a subliniat și Modes în raportul publicat, fără o evoluție constantă pe o perioadă suficient de lungă, nu putem schimba cu adevărat trendul”, a declarat Nazare.

Ministrul insistă că obiectivul Guvernului este pe termen lung.

„Obiectivul nostru nu este doar supraviețuirea. Obiectivul este creșterea, și acest obiectiv trebuie să fie unul permanent. Trebuie să continuăm să îmbunătățim ratingul de țară, pentru că acesta este, în prezent, cel mai important barometru pe care îl avem în ceea ce privește percepția asupra României”, a adăugat ministrul.

DailyBusiness
Cum să ții praful departe vara. Metoda care va menține casa curată și aerisită
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Medicul care a încercat să-l salveze pe Felix Baumgartner rupe tăcerea. „S-a prăbușit ca o rachetă”
Fanatik.ro
Domnitorul român de care puțini își mai aduc aminte. A fost numit de turci să conducă Moldova, era nepotul lui Ștefan cel Mare, a sfârșit ucis în somn de boierii nemulțumiți
Capital.ro
Decizie pentru plată cu cardul. Anunț pentru cei care dețin Visa și Mastercard. Ce se întâmplă cu transferurile
Playtech.ro
Cum păstrezi pepenele tăiat proaspăt mai mult timp. Trucul care îl menține zemos aproape o săptămână
Adevarul
„Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine
wowbiz.ro
Imagini exclusive cu Jennifer Lopez în România: Diva a avut parte de un incident la intrarea în hotel! Cum a fost surprinsă artista
Evz.ro
Efectul trecerii la euro pe piața imobiliară. Lecția Bulgariei
Prosport.ro
Cristina Roventa, la plajă! Imagini exclusive cu soția lui Alexandru Maxim la piscină
kanald.ro
Încă un adolescent găsit mort în apele Mureșului! Este al doilea copil înecat în mai puțin de 24 de ore
Cancan.ro
Gestul fiului lui Nicușor Dan i-a uimit pe austrieci. Ce le-a spus jurnaliștilor
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferii care locuiesc la bloc. Decizie din ianuarie 2026. Va fi permisă doar o mașină per apartament
StirileBZI
România introduce taxarea digitală pe șosele! Contează cât poluezi și cât conduci
stirilekanald.ro
VIDEO Imagini fabuloase cu Jennifer Lopez la București: Cântăreața, blocată în ușile rotative la hotel
Românii peste 45 de ani care nu lucrează vor primi un ajutor de la stat pentru a ieși la pensie