Vicepremierul pentru reforma statului, Dragoș Anastasiu, a susținut marți, 22 iulie, că ANAF ar trebui să verifice situația miilor de firme ce au sediul social în apartamente, la aceeași adresă, și înregistrează datorii la stat.
Acesta susține că problema nu este adresa comună a sediului companiilor, ceea ce este normal în cazul firmelor din cadrul unui holding sau amplasate în clădiri mari, ci este reprezentată de firmele de apartament care pot desfășura activități de evaziune fiscală.
Citește și : BNR, anunţul momentului pentru economiile românilor de „la saltea”
„Problema nu e că sunt la aceeași adresă. Sigur când ai sute de companii și ai o căsuță e una, dar cand ai ditamai blocul și ai 80 de companii este alta. Trebuie analizat caz cu caz. Cu siguranță ANAF va trebui să se ducă cu Antifrauda și să-și facă treaba.
Dacă aceste companii sunt frauduloase ele vor trebui să fie pedepsite fără doar și poate”, a declarat el, cu ocazia prezentării măsurilor de reformă la companiile de stat.
Din anul 2020, Legea nr. 31/1990 autorizează înființarea unui număr nelimitat de societăți la aceeași adresă, fără niciun fel de restricție. Această schimbare a fost introdusă odată cu adoptarea Legii nr. 102/2020, care a eliminat un articol important din legislația precedentă, respectiv art. 17, alin. (4) din Legea nr. 31/1990.
Citește și : Ilie Bolojan îi anunţă pe investitorii străini că măsurile de austeritate vor continua
Există unii români care și-au dat acordul ca la adresa lor să fie înscrise astfel de firme, ceea ce nu este ilegal, însă aceștia pot risca să fie vizitați de Antifraudă, care să-i vâneze pe evazioniști.
Spre exemplu, într-un bloc de locuințe din Sectorul 2 al Bucureștiului, în numai două apartamente, își desfășoară activitatea un număr de 3.000 de companii, având în vedere modificarea legislativă din 2020.