Vicepremierul Dragoș Anastasiu a fost implicat, în calitate de martor și denunțător, într-un dosar de corupție ce a vizat funcționari ai ANAF, potrivit informațiilor confirmate de Direcția Națională Anticorupție (DNA). În acest dosar, afaceristul a dat mită Angelei Burlacu, fost inspector la ANAF, care a fost condamnată la cinci ani de închisoare, pentru luare de mită. Anastasiu, potrivit relatărilor din presă, ar fi semnat un contract fictiv pentru a masca plăți de mită către funcționarul ANAF.
Premierul Ilie Bolojan ar fi decis să pună capăt scandalului Anastasiu, marcat de numeroase presiuni pentru plecarea acestuia din funcția de vicepremier. Prim-ministrul i-ar fi cerut lui Anastasiu să demisioneze, însă acesta a refuzat, susțin surse liberale, potrivit b1tv.
Conform acelorași surse, este greu de anticipat dacă Dragos Anastasiu își va menține poziția până luni.
Până acum, singura poziție oficială a Executivului în legătură cu acest caz a venit de la purtătorul de cuvânt Ioana Dogioiu, care a precizat că singura calitate a lui Anastasiu în dosarul respectiv a fost aceea de martor, fapt ce nu afectează calitatea sa de vicepremier și nu interferează cu exercitarea atrivuțiilor sale în guvern.
”Vicepremierul Dragoș Anastasiu nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA soluționat prin Hotărârea 1258/2023. Singura sa calitate a fost aceea de martor. A fost audiat în această calitate de procurori și judecători care nu au considerat că sunt întrunite condițiile pentru schimbarea acestei unice calități. Dosarul penal s-a încheiat prin hotărâre defintiva. Circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile dlui Dragoș Anastasiu”, a spus Dogioiu.
DNA susține însă că Dragoș Anastasiu nu a fost doar martor în dosar, ci și denunțător.
”În dosarul la care faceți referire, cele două persoane menționate în solicitare au avut calitatea de martori denunțători, motiv pentru care la emiterea rechizitoriului la data de 17 mai 2018, procurorii anticorupție au dispus clasarea față de aceștia în temeiul art. 315 alin. 1 lit. b din Codul de Procedură Penală raportat la art. 16 lit. d din același Cod”, au precizat reprezentanții DNA.
Dragoș Anastasiu a declarat că nu a beneficiat de niciun avantaj juridic în cadrul anchetei și că a fost audiat doar în calitate de martor. Totodată, acesta a afirmat că a acceptat funcția pe care o ocupă în prezent pentru a contribui la schimbarea sistemului:
„Nu vreau ca alţi antreprenori români să mai fie subiectul unui astfel de abuz de putere din partea unor angajaţi ai statului”, a transmis Anastasiu.
Despre cazul Anastasiu o vorbit și președintele Nicușor Dan, aflat în vizită în Austria. Șeful statului a descris drept ”o problemă mare” situația creată în urma dezvăluirilor din dosarul în care a fost implicat vicepremierul.
”E o problemă mare, e o problemă mare. Atât”, a spus Nicușor Dan.