Într-o intervenție telefonică la România TV, Daniel Zamfir a subliniat că nu partidul său l-a propus sau susținut pe Dragoș Anastasiu pentru funcția guvernamentală, atribuind responsabilitatea acestei numiri premierului Ilie Bolojan. Potrivit senatorului, gestul firesc și necesar în acest moment este ca vicepremierul să fie demis sau să demisioneze pentru a nu compromite imaginea Guvernului.
„E limpede ce s-a întâmplat acolo, chiar el a recunoscut. PSD nu a avut nicio implicare în numirea lui, a fost dorința domnului Bolojan. Cred că primul lucru pe care ar trebui să-l facă este demiterea domnului Anastasiu. Cred că nu mai trebuie să-și continue activitatea. Omul a dat mită în formă continuată ca să-și continue afacerile. El a fost girat de Bolojan și cred că astăzi este obligat să ia o decizie – de a-l demite pe domnul Anastasiu.”, a spus Daniel Zamfir la România TV.
Pe de altă parte, Anastasiu a refuzat până acum să-și dea demisia, în ciuda cererilor venite nu doar din partea PSD, ci și din partea altor partide precum AUR sau POT. Reacția Executivului a fost de natură juridică, precizând că Dragoș Anastasiu nu a fost nici acuzat, nici condamnat, și că în dosarul respectiv a avut doar calitatea de martor.
Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, vicepremierul a oferit o serie de lămuriri privind implicarea sa. El a explicat că, într-un context economic dificil de acum mai bine de 15 ani, unii funcționari ai statului obișnuiau să șantajeze antreprenorii sub pretextul unor nereguli descoperite în controalele ANAF. Conform relatării lui Anastasiu, acești funcționari ofereau ca soluție semnarea unor contracte de consultanță cu firme indicate chiar de ei, sub amenințarea unor sancțiuni sau blocaje instituționale.
Dragoș Anastasiu a spus că nu a beneficiat niciodată de vreo protecție legală sau de vreun avantaj juridic în acest dosar, iar implicarea sa a fost doar ca martor, fiind audiat pentru a descrie mecanismul de presiune practicat de unii angajați ai Fiscului. Acesta a afirmat că a acționat responsabil atunci când a înțeles dimensiunea problemei, luând deciziile necesare în conformitate cu legea.
Vicepremierul a subliniat că dorește ca tot mai mulți antreprenori să refuze astfel de practici și să aibă curajul să le denunțe, astfel încât astfel de abuzuri să nu mai aibă loc. În opinia sa, experiențele dificile prin care au trecut numeroși oameni de afaceri în trecut trebuie să determine o schimbare reală în modul în care statul se raportează la mediul privat.
Citește și Bolojan sare în apărarea vicepremierului acuzat de dare de mită. Dragoș Anastasiu nu va fi demis