Indemnizația de hrană devine măsură cu caracter social pentru angajații din sectorul public, inclusiv pentru cei din sistemul de învățământ. Din 2023, pragul de acordare era salariul de 8.000 de lei net, iar acum este sub 6.0000 de lei.
Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordinului nr. 4.441 din 15 mai 2024 publicat în Monitorul Oficial.
Legea 141/2025 prevede următoarele:
„Art. XV. — Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
5. La articolul 18, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
Art. 18. — (1) Ordonatorii de credite acordă lunar, pentru personalul încadrat ale cărui salarii lunare sunt de până la 6.000 lei net inclusiv, o indemnizație de hrană de 347 lei lunar. De acest drept nu beneficiază personalul căruia i se acordă alte drepturi de hrană, potrivit legislației specifice”.
Indemnizaţia pentru creșterea copilului reprezintă o sumă lunară pe care un părinte, care a realizat venituri, o primește pe durata concediului. Suma calculată, care se acordă în concediul pentru creșterea copilului, se poate primi până la împlinirea vârstei de 2 ani ai copilului, iar în cazul copiilor cu grad de handicap, perioada se poate prelungi până la 3 ani, în urma documentelor doveditoare depuse.
Un proiect de lege dădea posibilitatea părintelui aflat în concediu maternal/paternal să aibă şi alte surse de venit, dar acesta a fost respins în această săptămână de parlament.
Părinții copilului nou-născut, mama sau tata, pot beneficia de indemnizație pe durata aleasă din concediului de creștere copil. Suma lunară se va calcula în funcție de veniturile obținute ale părintelui, după depunerea actelor pentru acordarea dreptului. (Citește AICI mai multe detalii)