Florin Manole a recunoscut că există un blocaj în activitatea caselor de pensii, din cauza softului, dar a admis că salariaţii din sistem sunt nemulţumiţi. Ăn exclsuivitate la România TV, ministrul Muncii a detaliat probleme sociale ale românilor.
România TV: Ati discutat cu preşedinte Casei Naţionale de pensii. Ce date vi s-au prezentat pe recalculare?
Florin MANOLE – Primesc saptamanal date despre evolutia a constructiei softului care intarzie de atat de mult timp si care e responsabilitatea si vina principala a fostei conduceri a casei de pensii. Am construit harta care sa ne arate evolutia pe judete a numărului de dosare si restante raportat la numărul de pensionari din judetul respectiv. Exista restante, trebuie sa recunoastem, restantele sunt mari si din punct de vedere al termenului si din punct de vedere volum, al număr de restante per judet. Casa de pensii face tot ce poate cu mii pe care le are pana cand softul va deveni operational ca sa faca lucrurile mai rapide si mai usoare.
Exista orizont de timp privind deblocarea recalcularii?
Florin Manole – Sunt judete cu restante de sute de dosare. Exista si judete unde sunt mai multe restante, ele sunt cu rosu pe harta si la inceput saptamana discutie cu toata lumea pentru a incerca sa punem premiantii cu restantierii in termeni de judete si activitate. Nu va exista o medie, nu putem sa dam orizont de cresteri. Sunt pensionari care aduc un singur document, un al 13 lea salariu luat intr-un an. Daca avem un singur document cu o contributie unica, impactul nu poate fi foarte mare. Cei care au avut prime, venituri mai mari din venituri nesalariale, impactul va fi pe masura.
Exista banii necesari sa fie platite aceste majorari? Pensionarii isi vor primi retroactiv banii?
Florin Manole – Intotdeauna statul roman si-a platit obligatiile salariale, pensiile catre oamenii din romania si asa se va intampla intotdeauna. Eu cred ca toate discursurile din sp public care induc in populatie o anumita temere ca nu sunt bani de pensii si salarii sunt discursuri ilegitime, nefundamentate si care starnesc panica atunci cand nu ar trebui sa o faca.
Romania TV – S-a luat acea decizie prin care pensionarii care au o pensie care depaseste 3000 lei sa fie obligati sa plateasca contributia la sanatate. Veti reusi sa impuneti crestere plafon la 4000 lei?
Florin Manole – S a luat aceasta decizie dureroasa. Mi se pare normal ca pensionarii afectati sa fie nemultumiti. Am cerut cresterea plafonului de la 3 la 4000 lei. Sunt aproape 800.000 care in felul asta nu ar mai fi platit 10%. nu am avut succes. Din informatiile mele, nu exista inca un consens pentru cresterea pragului de la 3 la 4000 lei pentru pensii. Am incercat sa aducem un plus pentru pensionarii afectati. Acel proiect. Primii bani vor ajunge la finalul lui august, inceput de septembrie referitor la voucherele pentru energie. 2 milioane de gospodarii, foarte multi oameni. 50 de lei pe luna pot sa insemne o treime sau jumatate din factura lunara depinde de situatie individuala. Inca avem in vigoare si e prelungita plafonarea pretului pentru alimentele de baza. Mecanism sa protejam veniturile celor mai nevoiasi dintre cetateni.
Romania Tv– pana acum s-a platit acel ajutor one off, o masura de sprijin pentru pensionarii care au venituri mici. Mai exista vreo sansa sa fie platit si anul viitor?
Florin Manole – E o sansa, dar vreau sa fiu prudent si sa nu vand iluzii desarte.
Romania TV – ar putea sa mai fie aplicata indexarea pensiilor?
Florin Manole – Daca ne uitam la pensia medie, ea a crescut cu aproape 50% in ultimii ani. Acum suntem in alta situatie bugetara, mai dificila, cu un deficit foarte mare. De aceea nu suntem foarte clari privind banii pe care ii are statul pentru a creste veniturile populatiei.
Romania TV – Este acea pensie sociala minima. S-ar putea aplica o crestere macar pe aceasta categorie?
Florin Manole – Am făcut ce am putut. Acum nu e nicio discuție în guvernul Bolojan despre vreo creștere de venituri. Asta e realitatea.