Întrebat dacă România are bani pentru pensii și salarii, ministrul a răspuns categoric: „În fiecare an”. Florin Manole a şi criticat retorica unor politicieni care, în opinia sa, generează panică în mod deliberat.
„Eu am văzut discursul ăsta promovat de unii dintre politicieni an de an din 2017, de când sunt eu implicat mai mult în politică, şi din 2017 până astăzi nu a fost niciodată o problemă de plata pensiilor şi salariilor. Emoţie există pentru că unii o stârnesc cu rea-credinţă. Nu este nicio problemă şi nu va fi nicio problemă şi statul român a plătit pensiile şi salariile şi în ani mult mai grei”, a afirmat Florin Manole, la Antena 1.
Declarațiile vin pe fondul unor dezbateri publice privind sustenabilitatea bugetară în contextul deficitului fiscal ridicat și al măsurilor de consolidare fiscală anunțate recent de Guvern. Ministrul Muncii a reiterat că în trecut România a trecut prin perioade mai dificile, fără să întârzie plățile către pensionari sau angajați din sistemul public.
În ceea ce privește acțiunile recente ale Ministerului Muncii, Florin Manole a anunțat demararea unei campanii naționale de combatere a muncii la negru, cu accent inițial pe sectorul construcțiilor, urmând extinderea către alte domenii de activitate.
„Azi, când vorbim, suntem în a doua zi a unei campanii naţionale în care peste 1000 de inspectori de muncă din toată ţara, din toate judeţele, concomitent, merg într-o campanie pentru a depista munca la negru. E important din mai multe motive. În primul rând, să se înţeleagă faptul că nu este o noutate pentru Inspecţia Muncii. Doar luna trecută sunt peste 200 de amenzi, sancţiuni care s-au dat pentru că s-au depistat astfel de probleme fără să fi fost o temă specifică. Acum e o temă specifică pentru că e important ca oamenii care muncesc cinstit în această ţară, în construcţii, de exemplu, să primească legal şi oficial şi cu toate taxele plătite la zi, banii pe care îi merită pentru munca lor”, a declarat ministrul Muncii.
El a subliniat că angajatorii care nu respectă legea vor fi sancționați, iar efortul de combatere a muncii nedeclarate este motivat inclusiv de necesitatea corectării „concurenței neloiale” care afectează firmele ce respectă cadrul legal.