Record mondial pe Twitter, stabilit în Japonia, în timpul difuzării unui film de Hayao Miyazaki

Utilizatorii platformei Twitter din Japonia au stabilit un nou record mondial - 143.199 de mesaje pe secundă (Tweets Per Second/ TPS) - atunci când au postat pe această reţea de microblogging cuvântul "balus", în timpul difuzării filmului "Castle in the Sky", de Hayao Miyazaki, pe postul Nippon TV.
Alina Costache
05 aug. 2013, 15:57
Record mondial pe Twitter, stabilit în Japonia, în timpul difuzării unui film de Hayao Miyazaki

Filmul „Tenku no Shiro Rapyuta/ Castle in the Sky”, considerat un clasic al peliculelor de animaţie, a fost difuzat de postul de televiziune Nippon TV pe 2 august, informează Mediafax.

Cuvânt magic în universul lui Miyazaki, „balus” declanşează o vrajă de distrugere atunci când este pronunţat de personajele din film, în momentele de maximă intensitate ale peliculei.

Administratorii platformei Twitter au confirmat noul record mondial pe 3 august. Precedentul record mondial era de 33.388 TPS şi a fost stabilit tot în Japonia, pe 1 ianuarie, atunci când cuvântul „ake-ome” – o versiune prescurtată a urării „La mulţi ani!” din limba japoneză – a fost postat în masă pe această reţea. Prin comparaţie, în timpul freneziei mediatice care a cuprins planeta imediat după ce casa regală britanică a anunţat naşterea primului copil al prinţului William şi al soţiei sale, în iulie, numărul de mesaje postate pe Twitter au atins un maxim de 25.300 pe minut.

Moda postării cuvântului „balus” pe internet a început în 2003 în camerele de chat online ale reţelei 2channel, extrem de populare în Japonia. Acea platformă online a fost blocată mai multe ore, din cauza traficului uriaş de utilizatori, la fel ca şi multe site-uri dedicate pasionaţilor de „anime” (seriale japoneze de benzi desenate), pe care un număr impresionant de persoane au postat acelaşi mesaj.

În ultimii ani, această practică s-a mutat pe Twitter, pe măsură ce platforma de microblogging a devenit extrem de populară în Japonia.

Ultima oară când filmul clasic „Castle in the Sky” (1986) a fost difuzat la televiziune, în decembrie 2011, cuvântul „balus” a fost postat pe Twitter de 25.088 pe secundă, stabilind un nou record la acea vreme, în momentul în care prinţesa Sheeta şi personajul Pazu au citit împreună acea vrajă, la finalul filmului, distrugând oraşul zburător menţionat şi în titlul peliculei, reuşind astfel să se salveze.

Alte companii din Japonia au sucombat la rândul lor în faţa acestei mode, iar conturile oficiale ale companiilor Amazon, PlayStation, Nissan, KFC şi Lawson au inclus un buton „balus” care face ca paginile acestor firme să arate ca şi cum ar fi distruse, atunci când butonul este acţionat.

Cel mai recent film de animaţie al regizorului Hayao Miyazaki, intitulat „Kaze Tachinu/ The Wind Rises”, ocupă în prezent primul loc în box office-ul japonez, fiind totodată pelicula niponă care a obţinut cele mai mari încasări în primul weekend de proiecţii în acest an.

DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
Playtech.ro
Interzis în curte când este caniculă. Gesturile banale care îţi aduc amenzi de mii de lei chiar dacă este proprietatea ta
DailyBusiness
Dragoş Anastasiu, vicepremier: ”O să fie o ordonanţă Trenuleţ”. Guvernul pregătește majorarea TVA la 21%, iar cel la alimente la 11%. Pensiile peste 3.000 lei scad, cresc impozitele locale și prețul carburanților
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Perspectivă sumbră pentru România. Cum arată primul pachet de tăieri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Mihai, un tânăr de 19 ani din Călărași, a fost găsit mort într-un pârâu. Familia crede că a fost ucis
Cancan.ro
Ținuta BIZARĂ purtată de Maria Dragomiroiu la priveghiul lui Ion Cernea. Toți au făcut ochii cât cepele!
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Călin Georgescu cutremură România. Anunțul care pune țara pe jar: Foarte curând, va părăsi România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ilie Bolojan, anunț privind pachetul de măsuri de reducere a deficitului! TVA crește la 21%, suprataxarea băncilor și a jocurilor de noroc, creșterea accizelor la tutun, alcool și combustibil: Suntem în fața unui pachet care propune o corectare a deficitului bugetar LIVE VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări