Experţi şi oameni de ştiinţă din Europa pornesc într-o expediţie de supraveghere a Dunării

Experţi şi oameni de ştiinţă din România şi din alte şase ţări europene pornesc, marţi, într-o expediţie comună de supraveghere a Dunării, pentru a strânge informaţii privind parametrii de calitate ai fluviului care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de statele riverane.
Romania TV
13 aug. 2013, 11:35
Experţi şi oameni de ştiinţă din Europa pornesc într-o expediţie de supraveghere a Dunării

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) a anunţat că 18 experţi şi oameni de ştiinţă din Europa pornesc de la Regensburg, de la izvoarele Dunării, şi vor călători, între 13 august şi 26 septembrie, pe apele fluviului, scrie Mediafax.

„Aflată la cea de-a treia ediţie, expediţia comună de supraveghere a Dunării (Joint Danube Survey- JDS 3) este cea mai mare expediţie din lume care se desfăşoară de-a lungul unui curs de apă. Ca şi la celelalte două ediţii (din anii 2001 şi 2007), JDS 3 îşi propune să strângă noi informaţii cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de către toate ţările riverane Dunării şi, în acelaşi timp, are ca scop colectarea unor date uşor comparabile pentru tot cursul de apă„, a precizat ANAR.

Expediţia, organizată o dată la şase ani de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), reuneşte experţi şi oameni de ştiinţă din Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Bulgaria şi România.

ANAR precizează că din echipa internaţională fac parte şi trei experţi din cadrul instituţiei, respectiv Florentina Dumitrache (chimist), Claudia Nagy (biolog) şi Mary Crăciun (chimist).

„Echipa internaţională va călători din Germania până în România, pe o distanţă de 2.357 de km şi va trece prin toate cele 10 ţări pe care le străbate fluviul Dunărea: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina. În tot acest interval, experţii vor efectua monitoring investigativ şi activităţi de cercetare referitoare la starea ecologică şi chimică a apei, sedimentelor, suspensiilor şi biotei prin analiza indicatorilor biologici (fitoplancton, fitobentos, macrofite, macronevertebrate şi peşti), fizico-chimici (indicatori generali, regim de oxigen, regim de nutrienţi, metale grele, micropoluanţi organici etc.), hidromorfologici, microbiologici. O parte dintre indicatori se vor analiza la bordul vaselor si cea mai mare parte vor fi conservate, transportate şi analizate în laboratoare desemnate din întreaga Europă”, se mai arată în comunicat.

Navele expediţiei vor intra în România în 8 septembrie, iar în 26 septembrie vor ajunge la final, în Delta Dunării. În paralel cu activităţile echipei internaţionale, pe tronsonul românesc al Dunării, în aceeaşi perioadă, o echipă de 20 experţi din cadrul ANAR va recolta probe de apă, de sedimente şi biologice, atât din fluviul Dunărea, cât şi din trei afluenţi principali ai acestuia, respectiv Argeş, Siret şi Prut, amonte de confluenţa cu Dunărea.

„Probele vor fi prelevate din următoarele secţiuni, după cum urmează: Baziaş, Koronin, Şimian, Gruia, Pristol, aval Olt, aval Zimnicea, aval Giurgiu, râul Argeş, aval Argeş, Chiciu, aval Brăila, râul Siret şi râul Prut, Isaccea, şi pe braţele Dunării (Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe). Ulterior, probele vor fi analizate în laboratoarele de calitatea apei de la Turnu-Severin, Craiova, Constanţa, Tulcea şi Laboratorul Naţional Bucureşti”, a mai precizat ANAR.

Datele colectate pe parcursul JDS 3 vor constitui baza viitoare de analiză şi monitorizare a calităţii fluviului pentru următorii şase ani, pentru toate ţările riverane şi din bazinul Dunării şi vor fi utile pentru luarea unor măsuri importante în implementarea Strategiei Dunării, putând constitui un punct de plecare pentru proiecte viitoare, a precizat sursa citată.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Unde se depozitează, de fapt, cartofii. Locul în care ar trebui să îi păstrezi pentru a rezista mai mult
Capital.ro
Am pierdut un mare actor, o stea de neegalat în lumea filmului. Ne-a ținut lipiți de televizor ani la rândul
Playtech.ro
Ajutor de 125 de lei pentru pensionarii cu venituri mici, în iunie 2025. Cine beneficiază de sprijinul de la stat
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Gigi Becali, inadvertențe pe bandă rulantă legate de accidentul în care a făcut praf o mașină cu limuzina de jumătate de milion de euro
wowbiz.ro
"M-a sunat și..." ULTIMA DISCUȚIE dintre Eugen Cristea și Cristina Deleanu, înainte să moară. Ce i-a transmis femeia cu care era de 40 de ani, la telefon
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Se întoarce iarna, în mai. Zonele în care ninge
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Pensiile restante vor fi plătite în luna mai. Ce sume ajung în conturile pensionarilor în următoarele 4 zile
Cancan.ro
Viziunea SUMBRĂ a unui părinte de la Muntele Athos: 'Pe Nicușor Dan l-am văzut alb, inert, iar în spatele lui era o fiară mare'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț despre Elena Udrea. Ce se întâmplă cu fostul ministru în închisoare. A fost aprobată deja...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Băiețel de 7 ani mort după ce a fost pedepsit de părinți să mănânce forțat
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Denis Rifai, lovitură pentru Simion în ultima seară de campanie. A publicat filmul!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Premieră la nivel național: un oraș din România va avea o pădure-parc imensă