DEZVĂLUIRI ŞOC: CIA admite că s-a aflat în spatele unei lovituri de stat

Agenţia Centrală de Inteligenţă (CIA) a recunoscut oficial că s-a aflat în spatele loviturii de stat din 1953 împotriva premierului iranian, Mohammad Mossadegh, potrivit documentelor dezvăluite de Arhivele Naţionale de Securitate din SUA, citate luni de EFE, potrivit Agerpres.
Romania TV
19 aug. 2013, 08:58
DEZVĂLUIRI ŞOC: CIA admite că s-a aflat în spatele unei lovituri de stat

Deşi s-a ştiut întodeauna despre implicarea SUA în răsturnarea premierului Mossadegh, este prima oară când CIA ‘admite oficial că a ajutat la plănuirea şi executarea loviturii’, notează într-un comunicat Arhivele naţionale de securitate, un centru de cercetare non-profit din subordinea Universităţii George Washington.

Agenţi ai CIA au asigurat în trecut că majoritatea documentelor legate de lovitura din stat din 1953, în plin Război rece şi după naţionalizarea industriei petroliere iraniene, au dispărut sau au fost distruse în 1960.

Însă cercetători ai Arhivei au reuşit să aibă acces la documente declasificate recent de CIA şi care includ mai multe texte de propagandă pregătite de agenţia de spionaj în încercarea de a-i crea o imagine nefavorabilă lui Mossadegh, subliniază comunicatul.

Potrivit Arhivei, unul din documente, intitulat ‘Serviciul de spioni al lui Mossadegh’, îl acuza pe premierul iranian că ‘pretinde să fie salvatorul Iranului’, deşi a pus în aplicare un amplu dispozitiv de spionaj practic împotriva tuturor sectoarelor societăţii, inclusiv armata, ziare şi lideri politici sau religioşi.

Arhiva elogiază decizia CIA de a declasifica documentele, dar subliniază că aceste materiale ar fi putut fi declasificate în toată siguranţa ‘în urmă cu mulţi ani, fără să existe riscul prejudicierii securităţii naţionale’.

Publicarea documentelor intervine în ajunul marcării a 60 de ani de la răsturnarea lui Mossadegh, iar referirea explicită la rolul jucat de CIA figurează în documentul intitulat ‘Bătălia pentru Iran’ care datează de la jumătatea deceniului 1970.

În 1981, CIA divulgase deja o versiune a evenimentelor, ca răspuns la solicitarea Uniunii Libertăţilor Civile din SUA, dar în document s-a omis orice referire la operaţiunea ‘TPAJAX’, cum era cunoscută operaţiunea secretă condusă de SUA, notează Arhiva.

Între cele circa 21 de documente nou postate pe site-ul Arhivei – http://www2.gwu.edu/A—nsarchiv/ – figurează hărţi ale deplasărilor bandelor de ‘instigatori’, care se aflau în slujba organizatorilor loviturii pentru a pune la cale manifestaţii în diferite sectoare ale Teheranului, precum şi documente care îi aparţin lui Kermit Roosevelt, agentul din Iran cu cel mai înalt rang al CIA, din vremea când a avut loc lovitura de stat.

Potrivit cercetătorilor, deşi documentele aruncă o lumină asupra operaţiunilor secrete ale CIA de dinainte şi după operaţiunea sub acoperire, unele detalii privind cine a plănuit, cine a executat lovitura din 1953 şi cine a sprijinit lovitura din interiorul ţării continuă să provoace dispute.

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Cătălin Botezatu iubește din nou! „Nu îmi plac femeile îngălate!”
Fanatik.ro
Alex, tânărul care reinventează piața brânzei în România. Produce un tip căutat peste hotare, în ferma sa de vaci Bălțată Românească
Capital.ro
Legea care se aplică în toate blocurile din România. Interzis pentru proprietarii de apartamente
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Părinții trebuie să știe! Ce s-ar putea întâmpla cu alocațiile copiilor
Adevarul
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Domeniul în care românii suferă concedieri. Se taie în carne vie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”
Cancan.ro
Mama Geta nu o suportă pe Daniela Iliescu? De necrezut ce a putut să spună despre nora ei
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise pe care le-a făcut publice au făcut internetul să "ardă"
kanald.ro
Se schimbă vârsta de pensionare din această toamnă: Valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Regula pe care toată lumea o încalcă. Șoferii au interzis
StirileBZI
Ideea care i-a adus mulți bani lui Ioan, un producător local din Arad: Autoservire pe tarla!
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care au analizat "monstrul marin"
substantial.ro
Mostenirea spirituală a parintelui Ilarion Argatu: Îndrumări prețioase pentru a depăși greutățile prin rugăciune și pocăință
MediaFlux
CÂND vin PENSIILE în luna IUNIE. Se DAU mai MULȚI BANI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'