Cum trebuie pregătiţi copiii pentru PRIMELE ZILE DE ŞCOALĂ

Începerea anului şcolar este un eveniment extrem de important pentru copilul care merge pentru primă dată la şcoală, dar şi pentru părinţii acestuia. Pregătirea micuţilor pentru viaţa de şcolar este foarte importantă, astfel că părinţii ar trebui să se pregătească foarte bine pentru acest moment.
Iulian Tudor
13 sept. 2013, 10:00
Cum trebuie pregătiţi copiii pentru PRIMELE ZILE DE ŞCOALĂ

Luna septembrie anunţă una dintre cele mai proaste veşti pentru copii: începe şcoala! Gata cu vacanţa, cu programul de voie, cu orele târzii de culcare, cu joaca, cu lipsa de responsabilităţi. Trecerea de la starea de „permanent liber” la programul stric din timpul şcolii este mult mai grea pentru micuţii care merg pentru prima dată la şcoală.

CITEŞTE ŞI: Începe şcoala: Sfaturi importante pentru părinţi

Pentru a le face copiilor tranziţia mai uşoară spre şcoală, specialiştii au câteva recomandări pentru părinţi.

Micuţii trebuie pregătiţi pentru noile reguli de disciplină pe care le impune şcoala. Părinţii trebuie să le povestească că vor sta câteva ore la şcoală, că nu trebuie să-şi deranjeze colegii la şcoală, că trebuie să asculte de învăţătoare şi să-i comunice orice problemă are.

„Pentru cei mici, şcoala este un lucru intrigant şi distractiv la început. Ei vor să facă asta, sunt doritori să vadă despre ce este vorba, pentru că este clar o nouă etapă din viaţa lor. Curiozitatea copiilor vizavi de şcoală trebuie întărită şi de motivaţie. Părinţii trebuie să găsească lucruri de care copiii sunt interesaţi şi pe care micuţii le-ar putea dezvolta la şcoală. Părinţii trebuie să-i motiveze pe copii să se antreneze de unul singur, încet, încet, în activităţile de la şcoală. De asemenea, adulţii nu trebuie să uite să-şi laude şi să-şi recompenseze copiii. Dacă un copil este lăudat, el va fi cu atât mai motivat şi să facă lucruri şi să povestească despre ele”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET psihologul Alina Plăişeanu.

Este foarte important ca părinţii să nu le vorbească copiilor despre şcoală ca şi când ar fi ceva de speriat, din contră, trebuie să le vorbească despre şcoală numai în termeni pozitivi. Câteva poveşti amunzante din experienţa părinţilor ca elevi le-ar fi micuţilor de mare ajutor.

Dacă le sunt prezentate părțile bune ale școlii (faptul că îşi fac prieteni noi, că învaţă lucruri interesante, că vor fi sunt trataţi ca niște „oameni mari”, că programul este mai scurt decât la grădiniță), copii devin interesați și chiar nerăbdători să înceapă şcoala.

„Partea de socializare este importantă pentru copii. Din şcoală încep să se lege relaţii mai strânse decât cele din grădiniţă. Părinţii trebuie să discute cu copiii lor despre prietenii noi pe care şi-i vor face la şcoală, despre noii parteneri de joacă, despre activităţile extraşcolare pe care le vor putea face împreună cu noii prieteni”, a explicat Alina Plăişeanu.

Începerea şcolii înseamnă şi un program mult mai strict de somn, cu care copiii ar trebui să înceapă să se obişnuiască. Dacă în vacanţă li se permitea să adoarmă mai târziu seara şi să lenevească în pat dimineaţa, odată ce încep cursurile, aceste obiceiuri trebuie să dispară.

Problema trezitului dimineaţa devreme este direct legată de modul în care copilul îşi va începe ziua. De aceea, este bine că părinţii să încerce să le creeze copiilor o rutină matinală. Indiferent că acesta se spală pe dinţi înainte sau după ce se îmbrac[, important este ca ordinea acţiunilor să fie păstrată. Astfel totul va merge mai uşor şi nu va fi nevoie să îi reaminitiţi în fiecare dimineaţă ce are de făcut.

„Rutina este foarte importantă. Un program fix, pe lângă faptul că îl antrenează pe copil în a face faţă mult mai bine activităţilor, îi dă copilului ocazia să anticipeze ce se va întâmpla. Copiii adoră să trăiască în rutină, tocmai pentru că aşa îşi pot imagina că în urmatoarea perioadă vor face ceva anunţat şi clar evidenţiat”, a mai precizat psihologul.

Încă din primele zile de şcoală este bine ca părinţii să-i ajute pe copii să deprindă abilităţi de învăţare. Atunci când un copil ştie cum să-şi organizeze timpul, dar şi cum să înveţe într-un timp cât mai scurt, va fi mult mai mulţumit. Sunt copii care doar stau cu cărţile şi caietele în faţă, dar gândul le zboară departe. De aceea, cel puţin la începutul şcolii, este bine ca părinţii să stea cu ei atunci când îşi fac temele. Şcolarii trebuie să înţeleagă că dacă îşi folosesc timpul eficient le va rămâne timp şi pentru joacă.

„Este important să se delimiteze spaţiul de învăţare. Nu mâncăm în timp ce facem lecţii şi nici nu ne uităm la desene. Este important să i se explice de ce învaţăt unele lucruri şi la ce îl ajută. Este foarte important ca părintele să îşi dea seama de rezista copilul, să îşi dea seama cât poate fi copilul funcţional, pentru că după timpul acesta este greu să mai faci ceva cu el”, a conchis specialistul.

VEZI ŞI: Ministrul Educaţiei este drastic. Părinţii care nu îşi trimit copiii la şcoală vor fi amendaţi

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Vlad Pascu s-a panicat și își joacă ultima carte: ”Nu era atât de drogat”. Cererea bizară care îi putea aduce o pedeapsă mai mică
Capital.ro
Se schimbă legea pentru șoferii pensionari în România. Restricție la permisul de conducere
Playtech.ro
Schimbări uriașe la sănătate. Ce români pot pierde calitatea de asigurat și ce modificări apar la contribuții
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Momentul în care o clădire din centrul Teheranului este spulberată de o rachetă lansată de armata israeliană
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Corupția, o constantă a comunismului românesc
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Ce a făcut Mihai Leu atunci când a aflat că are cancer. Campionul a sperat până în ultima clipă că va învinge boala
Cancan.ro
Detaliul ȘOCANT găsit în telefonul italianului ucis de urs, pe Transfăgărășan. Anchetatorii au rămas uluiți!
Playsport.ro
De ce a ajuns România datoare și fără bani? „Totul a început din 2016, când politica fiscală s-a...
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Maestrul a decedat în urma unui stop cardiac. O voce inconfundabilă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
VIDEO Un bărbat a fost ucis de urs, pe Transfăgărășan. Animalul l-a târât zeci de metri într-o râpă. Imagini terifiante cu cadavrul victimei
Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: ”În final, a cedat și inima”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ionel, viermele de primărie care vrea să ”șteargă” realitatea și presa