A 18-a zi de proteste în ţară: manifestanţii îndură gerul pentru a-şi striga nemulţumirile

Sute de oameni au protestat, luni, pentru a 18-a zi consecutiv, în mai multe oraşe din ţară, cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu. La Satu Mare, 700 de persoane au participat la mitingul organizat de Cartel Alfa, majoritatea protestatarilor fiind angajai ai Electrolux, aflaţi în grevă generală. Şi în Timişoara, Suceava, Vaslui şi Capitală, oamenii au suportat frigul pentru a se plânge de actuala conducere.

RomaniaTV.net
30 ian. 2012, 18:36
A 18-a zi de proteste în ţară: manifestanţii îndură gerul pentru a-şi striga nemulţumirile

UPDATE, ora 21:15 Aproximativ o sută de persoane protestează, luni seară, în municipiul Sibiu faţă de Guvern şi preşedintele Traian Băsescu, manifestanţii având steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje antiguvernamentale, în oraş fiind minus 13,5 grade Celsius, potrivit Mediafax.

Manifestanţii au înconjurat piaţa centrală din oraş de câteva ori, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, dar şi numele locotenentului Alexandru Gheorghe, care a protestat la Bucureşti în uniforma de serviciu.

Şi la Bistriţa peste 50 de persoane au protestat, luni, în faţa Prefecturii, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale şi având o pancartă pe care scria „Măsurile anticriză, măsuri de oameni cu inteligenţă primitivă”, aceasta fiind a 16-a zi de proteste din oraş. Manifestanţii s-au adunat la ora 17.00 în faţa Prefecturii şi au scandat „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul”, „Jos Oltean”, „Ieşi afară javră ordinară”, „Preşedinte jucător ieşi în faţă la popor”,

UPDATE, ora 20.37 Peste 50 de persoane au protestat, luni seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, scandând la minus 15 grade Celsius „Jos Băsescu”, „Demisia” şi afişând o pancartă cu mesajul „Vlad Ţepeş preşedinte”. Mitingul s-a încheiat după aproximatv două ore, fără a se înregistra incidente.

Cei aproximativ 200 de oameni adunaţiluni seară, în Piaţa Universităţii, au continuat protestul cerând demisia preşedintelui şi a premierului, printre cele mai folosite lozinci fiind „Demisia voastră, fericirea noastră” sau „Plouă, ninge, noi vom învinge”.

Protestul din Satu Mare a început în jurul orei 15.00 în faţa fabricii Electrolux, iar numărul demonstranţilor a fost mai mic decât la celelalte două acţiuni de protest, din cauza frigului, luni adunându-se aproximativ 650 de persoane, potrivit Mediafax.

Au fost eliberate peste 50 de bilete de voie pentru diferite probleme medicale, plus că din cauza frigului şi a oboselii psihice mulţi dintre angajaţii de la Electrolux s-au dus acasă după cele opt ore de grevă şi nu au mai venit la marş şi la miting„, a declarat secretarul general al Cartel Alfa şi al Sindicatului „Samus” din Electrolux, Vasile Dârle.

În faţa fabricii, protestatarii au cerut din nou demisia conducerii Electrolux, scandând „Demisia, demisia„, „Hoţii, hoţii„, „Vrem să muncim, nu să cerşim” sau „Jos Codul Muncii„.

Ulterior, protestatarii care au avut pancarte cu diferite mesaje împotriva Guvernului, a preşedintelui Traian Băsescu, a conducerii fabricii Electrolux, trompete, fluiere şi steaguri tricolore au pornit într-un marş spre Piaţa 25 Octombrie.

Pe traseu, aceştia au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale. Ajunşi în faţa sediului PDL, protestatarii au huiduit, au fluierat şi au scandat lozinci împotriva partidului. Acţiunea de protest s-a încheiat fără incidente.

Cei peste 800 de salariaţi ai fabricii Electrolux din Satu Mare au intrat, în urmă cu peste o săptămână, în grevă de avertisment de două ore, nemulţumiţi de refuzul patronatului de a valida contractul colectiv de muncă din anul 2011 şi pentru anul 2012.

Proteste în ciuda gerului, la Suceava şi Vaslui

Câteva zeci de suceveni au protestat, luni seară, în faţa Palatului Administrativ din Suceava în ciuda gerului, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului şi alegeri anticipate, dar şi ca România să renunţe la ACTA.

Ei au scandat „Jos Guvernul Boc!„, „Jos Băsescu!„, „Nu vrem ACTA!” (Tratatul Comercial Anti-Contrafacere semnat joi la Tokio între ţări ale UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia, n.r.) sau „Fluture, kerosen nu mai e!„, făcând aluzie la declaraţiile liderului sucevean al PDL, Gheorghe Flutur, care a declarat recent că PDL are suficient kerosen pentru a intra în logica de alegeri.

Protestatarii au spus că vor continua protestele indiferent de cât de frig va fi, manifestări similare fiind organizate luni şi în Fălticeni şi Gura Humorului.

La Vaslui, pentru a 16-a zi consecutiv, zece vasluieni au protestat în Piaţa Civică din municipiu, însă fără a mai scanda vreo lozincă împotriva actualei puteri, deşi ei au declarat că scopul întâlnirii din centrul oraşului este de a-şi exprima nemulţumirea faţă de preşedintele Traian Băsescu şi a Guvernului Boc. Manifestanţii au spus că ei doresc doar să asigure continuitate la manifestaţiile începute în Vaslui în 15 ianuarie şi că, odată cu revenirea temperaturilor la parametri cât de cât normali îşi vor relua protestele într-un mod zgomotos şi în număr mult mai mare.

30 de protestatari la Timişoara

Gerul cumplit i-a ţinut în casă pe timişorenii care ar fi vrut să-şi strige nemulţumirile faţă de actuala clasă politică românească. Doar vreo 30 de persoane au venit în cea de-a 18-a zi de proteste în centrul Timisoarei.

Ca şi în celelalte seri, protestatarii au purtat pancarte cu mesaje împotriva Guvernului: “Jos guvernul”, “Jos Basescu” sau “Timişoara nu este feuda portocalie” şi au strigat lozinci. Cei care au îndurat frigul şi au ieşit în Piaţa Operei, le-au cerut tuturor timişorenilor să iasă în stradă şi să nu se ascundă în apartamante.