A apărut o nouă variantă Omicron! XE începe să se răspândească îngrijorător. „Este o recombinare mult mai transmisibilă”

Marea Britanie se confruntă cu sute de cazuri de infectare cu XE, o nouă mutaţie a COVID-19. Oamenii de ştiinţă spun că este vorba despre o subvarianţie a tulpinii Omicron.

07 apr. 2022, 12:51
A apărut o nouă variantă Omicron! XE începe să se răspândească îngrijorător. „Este o recombinare mult mai transmisibilă”

A apărut o nouă variantă Omicron după mai bine de doi ani de pandemie. Deocamdată, experţii nu ştiu cât de periculoasă este această tulpină, însă din primele informaţii arată că este cea mai transmisibilă formă a Omicron cunoscută până acum.

Studiile realizate până acum pentru varianta XE nu au fost cu mult diferite de BA.2, tulpina cunoscută și sub numele de „Stealth” Omicron. Cele mai recente date furnizate de Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie arată o rată de creștere cu 9,8% peste cea a Stealth, conform Antena3.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, anunțul optimist al zilei: Pandemia se apropie de sfârșit. Prioritatea trebuie să fie investițiile

Deocamdată, specialiştii în sănătate nu ştiu dacă în România există o astfel de variantă mutantă. În acest moment, tulpina BA.2. a Omicron este dominantă în ţara noastră.

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat de ce ar trebui să ne temem de XE, noua variantă Omicron.

”XE este una dintre variantele de recombinare a virusului, care recombină varianta inițială de Omicron și BA.2 . Este o recombinare în interiorul familiei de Omicron.

A atras atenția pentru că au început să fie identificate cazuri, fiind 1% din cele secvențiate în Marea Britanie.

Momentan, este prea devreme pentru a avea destule date despre transmisibilitate, dacă are capacitatea să înlocuiască BA.2 care este dominantă în Marea Britanie. Nu se știe încă dacă dă forme grave de boală.

Însă există o comunicare a OMS referitoare la această variantă recombinată XE despre care se spune că ar avea o transmisibilitate cu 10% mai mare față de BA.2 ceea ce ar crea premisele ca această variantă să înlocuiască BA.2. Însă nu știm în ce măsură ar putea să infecteze persoanele care s-au infectat cu BA.2, respectiv BA.1. Nu știm în acest moment dacă poate să infecteze persoane care s-au vaccinat cu două sau trei doze”, a explicat specialistul într-un interviu pentru Ziare.com.

OMS trage semnalul de alarmă cu privire la apariția tulpinei ”XE”. Organizația Mondială a Sănătăți spune că virusul nu a plecat dintre noi, ci din contră. Acesta continuă să circule pe întreg Globul și să se răspândescă cu repeziciune. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat în ultima perioadă apariția a nu mai puțin de trei variante noi ale Omicronului denumite: XD, XF și XE, ultima fiind cea mai periculoasă.

Citeşte şi: OMS trage semnalul de alarmă cu privire la apariția tulpinei ”XE”. Noua variantă Omicron ar putea fi cea mai contagioasă din istorie!