A apărut raportul IGSU după intervenția pompierilor de la Constanța: „S-au identificat mai multe disfuncționalități în timpul acțiunii”

Trei ofițeri de la conducerea ISU Constanța, dar și patru subofițeri sunt cercetați disciplinar în urma verificărilor făcute după incendiul de la Constanța în care o femeie a murit.

18 feb. 2021, 23:48
A apărut raportul IGSU după intervenția pompierilor de la Constanța: „S-au identificat mai multe disfuncționalități în timpul acțiunii”

A apărut raportul IGSU după intervenția pompierilor de la Constanța. Concluzia a fost prezentată în această seară într-un comunicatul transmis, joi seara, de IGSU.

A apărut raportul IGSU după intervenția pompierilor de la Constanța. Anunțul făcut de autorități

IGSU subliniază, de asemenea,  că „ dezaprobă modul de îndeplinire a sarcinilor de către o parte a personalului implicat în gestionarea intervenției.”

„Comisia de verificare, constituită din ofițeri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a identificat pe timpul acțiunii mai multe disfuncționalități în ceea ce privește conținutul rapoartelor operative, stabilit prin reglementări incidente, în sensul transmiterii și consemnării parțiale ori eronate a timpilor operativi de alertare și de ajungere la locul intervenției, respectiv neutilizarea mijloacelor de comunicații pe care personalul operativ le avea la dispoziție.”, se arată în comunicatul transmis, joi seara, de IGSU.

IGSU a precizat și primele măsuri care au fost dispuse în urma verificărilor în cazul intervenției pompierilor.

„Doi dintre ofițerii în cauză aveau atribuții directe în menținerea în stare de operativitate a tehnicii din dotare. Tehnica de intervenție fiind defectă, în speță autospeciala de intervenție și salvare de la înălțime, nu au solicitat fondurile financiare necesare efectuării reparațiilor și introducerii în timp scurt în stare de operativitate a autospecialei, deși la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență aceste fonduri erau disponibile. Cel de-al treilea ofițer a manifestat superficialitate în asigurarea pregătirii de specialitate a personalului operativ din subordine la un nivel adecvat îndeplinirii misiunilor din competență și nu a dispus măsuri pentru corectarea disfuncționalităților nici la locul intervenției, unde a fost prezent.”, se arată în comunicatul IGSU.

IGSU a anunțat că de vineri din ordinul Inspectorului General al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în toate unitățile operative subordonate se vor efectua reinstruirea personalului privind aplicarea procedurilor operaționale de intervenție pe tipuri de risc și verificarea stării tehnice și de întreținere a mijloacelor de intervenție. Totodată, aceștia au anunțat schimbări și la nivel organizatoric. Începând de la 1 martie un ofițer din cadrul ISU București-Ilfov va fi împuternicit pe funcția de Prim Adjunct al Inspectorului șef. Totodată, s-a dispus împuternicirea pe funcția de șef Centru Operațional Județean a unui ofițer din cadrul ISU Constanța. De asemenea IGSU a transmis că „dezaprobă modul de îndeplinire a sarcinilor de către o parte a personalului implicat în gestionarea intervenției din data de 16.02.2021.”, spune Libertatea.

Citește și: Noi detalii în cazul tragediei de la Constanţa. Şeful ISU Dobrogea: Autoscara a fost trimisă la incendiu la 5 minute după ce femeia a căzut de la balcon