A apărut schimbarea în Monitorul Oficial. Cine poate ieşi la pensie mult mai devreme

Decizie de ultimă oră a CCR. Sunt vești foarte bune pentru anumiți lucrători. Aceștia au dreptul de a ieși la pensie mult mai devreme.

26 nov. 2018, 15:08
A apărut schimbarea în Monitorul Oficial. Cine poate ieşi la pensie mult mai devreme

De reducerea vârstei de pensionare beneficiază toate persoanele care au lucrat în condiţii de handicap mediu, accentuat sau grav, conform unei decizii a Curţii Constituţionale a României (CCR).

Această decizie a intrat astăzi în vigoare, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial.

Până acum, de reducerea vârstei de pensionare au beneficiat doar persoanele care căpătau handicapul înainte de asigurarea în sistemul pensiilor de stat.

„Astfel, în concret, (…) dispoziţiile art. 58 din Legea nr. 263/2010 vor fi interpretate în sensul că beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare şi a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap, indiferent de momentul dobândirii calităţii de asigurat”, este explicat în decizia CCR.

În concluzie, vor putea ieşi mai devreme la pensie toţi lucrătorii, indiferent când au căpătat handicapul. Judecătorii menţionează şi faptul că „la verificarea îndeplinirii condiţiei realizării stagiului complet de cotizare (…) vor fi luate în calcul doar stagiile realizate după data dobândirii handicapului, nu şi stagiile realizate anterior datei dobândirii handicapului”.

Potrivit avocatnet.ro, lucrătorii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare în funcţie de gradul de handicap:

-cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;

-cu zece ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;

-cu zece ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului, stagiul complet de cotizare.

Stagiul complet de cotizare este 35 de ani.