A apărut un caz rar de gripă aviară transmisă la om în Spania. Persoana infectată a fost asimptomatică

În Europa a fost înregistrat un caz rar de gripă aviară transmisă la om. Un lucrător de la o fermă de păsări din Spania a contractat virusul la sfârşitul lunii septembrie.

04 oct. 2022, 12:41
A apărut un caz rar de gripă aviară transmisă la om în Spania. Persoana infectată a fost asimptomatică

La sfârşitul lunii septembrie, în Spania a fost înregistrat un caz rar de gripă aviară transmisă la om. Persoana infectată este un lucrător la o fermă din apropiere de Madrid, unde au fost descoperite mai multe păsări bolnave.

Citește și A apărut primul caz de gripă aviară H3N8 la om. Un băiat de patru ani, testat pozitiv
Ministerul Sănătății de la Madrid a transmis lui, că bărbatul a rămas asimptomatic până când a fost testat negativ, fără alte infecţii cunoscute.

„Pe 28 septembrie 2022, Centrul naţional de microbiologie a confirmat un caz de gripă aviară A(H5N1) la un bărbat asimptomatic care anterior fusese testat negativ”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Persoana infectată este angajatul al unei ferme de păsări din Guadalajara.  Pe 17 septembrie, au fost depistate primele cazuri de boală printre păsările de curte.

Bărbatul a fost plasat în izolare la domiciliul  până când a fost testat negativ pe 27 septembrie.

Singurul său contact apropiat a fost negativ, potrivit comunicatului ministerului, care subliniază că „transmiterea de la păsări la om este considerată un fenomen rar, iar transmiterea de la om la om este extrem de rară”.

Potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii, „au fost detectate 79 de focare la păsări sălbatice şi 36 în fermele de păsări”, în Spania.

Citește și Alertă de GRIPĂ AVIARĂ în Piatra Neamţ. Anunţul de ultimă oră al autorităţilor