A apărut primul caz de gripă aviară H3N8 la om. Un băiat de patru ani, testat pozitiv

Primul caz de gripă aviară H3N8 la om a apărut în China. Un băiat în vârstă de patru ani, din regiunea Henan, a fost testat pozitiv.

27 apr. 2022, 12:17
A apărut primul caz de gripă aviară H3N8 la om. Un băiat de patru ani, testat pozitiv
Primul caz de gripă aviară H3N8 la om

A apărut primul caz de gripă aviară H3N8 la om. Persoana infectată este un copil în vârstă de patru ani, din China. Potrivit autorităţilor, familia băiatului creşte pui şi locuieşte într-o zonă în care sunt prezente raţe sălbatice.

China a raportat primul caz de gripă aviară H3N8 la om

Citeşte şi Alertă de GRIPĂ AVIARĂ în Piatra Neamţ. Anunţul de ultimă oră al autorităţilor

Tulpina H3N8 infectează caii, câinii şi focile, însă nu fusese detectată până acum şi la om. Autorităţile sanitare informează că riscul de transmitere a virusului de la o persoană la alta este redus, potrivit AFP.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii din China, băiatul de patru ani locuieşte în provincia centrală Henan şi a fost testat pozitiv pentru tulpina H3N8 după ce a fost internat la începutul lunii aprilie cu febră şi alte simptome. Copilul ar fi luat virusul direct de la păsări.

Ministerul Sănătăţii a adăugând că nu s-a constatat „nicio anomalie” în urma testelor efectuate asupra persoanelor apropiate pacientului.

Autorităţile au mai precizat şi că riscul de contagiere pe scară largă este redus. Cu toate acestea, oamenii au fost sfătuiţi să nu se apropie de păsările moarte sau bolnave şi să meargă la medic dacă au febră sau simptome respiratorii.

Cazurile de transmitere a gripei aviare de la om la om sunt extrem de rare.

Tulpinile H5N1 şi H7N9, detectate în 1997, respectiv 2013, au fost cauzele principale ale cazurilor umane de gripă aviară, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), potrivit Agerpres.

Potrivit unui studiu american publicat în 2012, tulpina H3N8 ar fi provocat pneumonie fatală la peste 160 de foci de-a lungul coastelor americane în anul precedent.

Citeşte şi Îngrijorare maximă, gripa aviară a fost detectată la om. Este primul caz după mai bine de patru ani