A cedat nervos: Declaraţia STUPEFIANTĂ a unui primar din Franţa la adresa romilor

Primarul din Cholet, o comună din vestul Franţei în care, duminică, un grup de nomazi s-au instalat pe un teren privat, a făcut o declaraţie surprinzătoare în timp ce a vizitat respectiva tabără, unde a fost primit cu saluturi naziste, a relatat luni publicaţia Le Courrier de l'Ouest.

RomaniaTV.net
22 iul. 2013, 18:46
A cedat nervos: Declaraţia STUPEFIANTĂ a unui primar din Franţa la adresa romilor

Copleşit de saluturi naziste şi de acuzaţiile de rasism, Gilles Bourdouleix, a mormăit la rândul său provocator: „Din câte se pare, Hitler nu a ucis destui din ei”, a scris cotidianul. Înregistrarea acestor afirmaţii a fost postată luni online de către Le Courrier de l’Ouest.

Jean-Louis Borloo, preşedinte al UDI, partidul de centru dreapta din care face parte Bourdouleix, a condamnat aceste afirmaţii şi a convocat conducerea partidului pentru a stabili ce trebuie făcut în acest caz.

Contactat luni de AFP, înaintea de postarea afirmaţiilor sale, Gilles Bourdouleix, care este şi deputat, a negat că a făcut astfel de comentarii, precizând că le-a răspuns nomazilor „că dacă aş fi fost cu adevărat Hitler, atunci ar fi fost morţi” după ce nomazii l-au întâmpinat cu salutul nazist. Oficialul a precizat într-un comunicat că a depus plângere împotriva Le Courrier de l’Ouest „pentru defăimare, atingere adusă onoarei şi imaginii.

Circa 150 de caravane s-au instalat duminică pe un teren agricol, proprietate a localităţii Cholet, a explicat alesul, care a cerut „evacuarea imediată” a taberei de către forţele de ordine.

Teritoriul din regiune rezervat nomazilor este în prezent închis din cauza unor lucrări, potrivit autorităţilor, care se aflau luni în căutarea unei soluţii.

Gilles Bourdouleix, 53 de ani, şi-a înmulţit în ultimii ani acţiunile împotriva nomazilor. Liga Drepturilor Omului a depus plângere împotriva sa pentru „instigare la ură sau la violenţă şi la discriminare rasială” prin afirmaţii pe care le-ar fi făcut acesta: „Fură electricitate, aceşti oameni sunt derbedei, asasini şi hoţi” , a scris Ouest-France., informează Agerpres.

Legea ce obligă comunele de peste 5.000 de locuitori să amenajeze terenuri pentru cei circa 400.000 de „nomazi” (comercianţi, muncitori sezonieri), care sunt în proporţie de 95% francezi, este prost aplicată în Franţa. Cu câteva luni înainte de alegerile locale din martie 2014, unde se aşteaptă un avânt al extremei drepte, această chestiune este una sensibilă în mai multe comune.