A cincea ţară din UE care îşi deschide graniţele pentru cei vaccinaţi. Turiştii care au primit ambele doze pot merge nestingheriţi

Lituania este a cincea țară a Uniunii Europene care a anunțat că ridică orice restricție de intrare pentru călătorii din Uniunea Europeană care prezintă dovadă vaccinării complete împotriva noului coronavirus.

24 feb. 2021, 14:16
A cincea ţară din UE care îşi deschide graniţele pentru cei vaccinaţi. Turiştii care au primit ambele doze pot merge nestingheriţi

Dovada vaccinării care trebuie prezentată la graniţă sau în aeroport include două doze pentru vaccinurile Pfizer BioNTech, Modernă și AstaZeneca / Oxford și o doză pentru vaccinul Johnson & Johnson care se așteaptă să fie aprobat în cursul lunii martie. Dovada care trebuie prezentată de către cei vaccinaţi este un certificat care să fie scris în lituaniană, engleză sau rusă (cel românesc vine bilingv, în română și engleză), după cum scrie imperatortravel.ro.

În acest fel, Lituania se alătura Estoniei, Poloniei, României și Sloveniei, care au ridicat sau vor ridica în scurt timp restricțiile pentru cei vaccinați. Alte țări care au luat sau au anunțat că vor lua aceeași măsură sunt Georgia, Seychelles, Islanda și Cipru.

Citeşte şi OMS: Cei care au suferit reacții adverse grave la vaccinuri vor primi compensații

Pentru cei care nu au fost vaccinati complet si vin dintr-o zona de risc epidemiologic (aproape toată Uniunea Europana, de altfel), trebuie sa prezinte un test RT-PCR cu maximum 48 ore inainte de a intra in Lituania sau sa faca un test in Lituania imediat cand ajung – pentru a fi acceptati, trebuie sa se programeze in prealabil in maximum 24 ore dupa ce au ajuns in Lituania la telefonul +370 52 196 180.

În plus, pe langa testul COVID facut înainte de a ajunge in Lituania sau facut in Lituania, calatorii sunt obligati sa intre in carantina timp de 10 zile. Pot sa iasa mai repede, daca vor face un test in ziua a saptea de carantina si va iesi negativ.

Citeşte şi Israelul ia decizia crucială: Accesul în teatre și mall-uri se va face doar pe baza certificatului de vaccinare