Israelul ia decizia crucială: Accesul în teatre și mall-uri se va face doar pe baza certificatului de vaccinare

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din Israel a dat o veste crucială oamenilor. Se pare că dacă totul decurge conform graficelor mall-urile și teatrele vor fi redeschise.

20 feb. 2021, 20:17
Israelul ia decizia crucială: Accesul în teatre și mall-uri se va face doar pe baza certificatului de vaccinare

Israelul ia decizia crucială. Singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească israelienii este să aibă un certificat de vaccinare.

Israelul ia decizia crucială. Acces la mall şi teatre cu paşaportul verde

Documentul reprezintă un certificat de vaccinare îmbunătățit, în formă digitală sau nu – pentru cei care nu sunt adepţii instrumentelor digitale.

Pașaportul ar trebui să intre în circulație pe 23 februarie, dată care marchează și o nouă etapă în relaxarea restricțiilor. Israelul a ajuns la un acord cu Cipru, permițându-le cetățenilor care au fost vaccinați împotriva coronavirusului să călătorească fără restricții între cele două țări, de îndată ce zborurile vor fi reluate. Cu condiția de a deține, pe lângă pașaportul tradițional, permisul de vaccinare.

Pașaportul cu cod QR, emis de Ministerul Sănătății, va fi disponibil în cinci limbi – ebraică, arabă, rusă, amharică și engleză. În plus față de numele, numărul cărții de identitate, numărul de telefon și e-mailul titularului, documentul va furniza mai multe informații despre sănătate: data vaccinării și data expirării (la șase luni după a doua doză), data contaminării cu SARS-Cov-2 (dacă este cazul) și rezultatul testelor anti-Covid, dacă au fost efectuate în ultimele 48 de ore.

„Pașaportul este modul nostru de a încuraja tot mai mulți oameni să fie vaccinați. Un obiectiv care rămâne relevant pentru a-i convinge pe cei care sunt mai puțin dornici să fie vaccinați”

Executivul vrea să modifice legea în așa fel încât angajatorii să poată solicita angajaților un „pașaport verde”. Acest lucru ar putea fi implementat în companii, dar și în școli.

Proiectul de lege vine cu o serie de polemici şi comentarii negative pe rețelele de socializare, dar este compatibil cu legislația israeliană și permite Ministerului Sănătății să impună vaccinarea tuturor și să aplice sancțiuni dure, până la pedeapsa cu închisoarea.

„În zilele noastre, acest tip de politică ar putea fi considerat […] un atac prea sever împotriva libertăților”, susține Barak Medina, profesor de drept public la Universitatea Ebraică din Ierusalim, pentru Jerusalem Post. Deși este puțin probabil ca vaccinarea să fie declarată obligatorie, „pașaportul verde” este un mijloc indirect de a obține același rezultat.

Citeşte şi: Israelul iese din al treilea lockdown şi relaxează restricţiile. Din 21 februarie se deschid magazinele stradale, restaurantele şi barurile din 7 martie