A doua tranșă de vaccinuri COVID a ajuns în România. Peste 140.000 de doze vor fi distribuite centrelor de stocare

Cea de-a doua tranșă de vaccin împotriva COVID ajunge astăzi în România, pe aeroporturile de la Otopeni, Timișoara și Cluj. Cele 140.000 de doze vor fi transportate la centrele de stocare din țară.

29 dec. 2020, 08:43
A doua tranșă de vaccinuri COVID a ajuns în România. Peste 140.000 de doze vor fi distribuite centrelor de stocare

UPDATE: A doua tranșă de vaccinuri a ajuns la Institutul Cantacuzino, de unde vor fi redistribuite spitalelor din Capitală.

A doua tranșă de vaccinuri COVID ajunge în România. Cele mai multe vaccinuri, aproximativ 41.000 de doze, vor ajunge la București, urmând Cluj și Iași.

„Aceste doze vor fi depozitate în Centrul naţional de stocare al Institutului „Cantacuzino” şi vor fi distribuite spitalelor care au nevoie de vaccin, în funcţie de solicitările primite de la Comitetul naţional de coordonare a vaccinării, în perioada următoare”, a afirmat colonelul Feraru.

Distribuția vaccinului COVID se va face în București prin Ministerul Apărării Naţionale, transportul urmând să se realizeze cu ajutorul unor autofurgonete.

„Dispunem de un centru de depozitare pentru un milion şi jumătate de doze, în congelatoare speciale, cu temperaturi cuprinse între minus 60 până la minus 90 de grade Celsius”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Institutului „Cantacuzino”.

Citește și: Alexandru Streinu Cercel, despre efectele adverse ale vaccinului COVID: ”Nu sunt serioase”

Conform Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), 140.400 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech sunt aşteptate să ajungă în ţară, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Primul transport aerian a ajuns în jurul orei 07:50 pe Aeroportul „Henri Coandă” din Otopeni. Ulterior, dozele de vaccin vor fi transportate pe cale rutieră de firma producătoare la centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino şi la centrele regionale din Braşov, Craiova, Constanţa şi Iaşi.

În jurul orei 11.00, alte două aeronave vor ateriza pe aeroporturile din Timişoara şi Cluj-Napoca, iar dozele de vaccin vor fi transportate, tot pe cale rutieră, spre centrele de stocare de la spitalele militare din Timişoara şi Cluj. Vaccinurile vor fi trasportate în condiţii de siguranţă, în containere speciale cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

A doua tranșă de vaccinuri COVID ajunge în România. Vaccinurile vor fi distribuite în Bucureşti – 40.950 de doze, Iaşi – 25.350 doze, Cluj-Napoca – 29.250 doze, Constanţa – 8.775 doze,
Craiova – 12.675 doze, Braşov – 12.675 doze, Timişoara – 10.725 doze.

Primele 10.000 de doze de vaccin împotriva coronavirusului au intrat în ţară vineri, pe la Vama Nădlac 2, judeţul Arad, iar sâmbătă au ajuns la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Vaccinarea a început, duminică, în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva SARS-CoV-2.

În a doua zi de imunizare națională au fost vaccinate peste 1000 de persoane, numărul total de persoane vaccinate ajungând la 2.066. O asistentă medicală din Cluj este singura care a avut reacții adverse.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV),  situația vaccinărilor din ziua de 28 decembrie, ora 17.00 este de 1.101 persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. De la începutul campaniei de vaccinare 2.066 de persoane au primit vaccinul împotriva COVID.