A erupt Vulcanul Krakatau. Şuvoaie de lavă topită s-au prelins pe versanţi

Publicat: Joi, 19 Iulie 2018 19:26 // Actualizat: Joi, 19 Iulie 2018 19:26 // Sursa: romaniatv.net

Un vulcan din Indonezia cunoscut drept ''copilul'' legendarului Krakatau (sau Krakatoa) a erupt joi aruncând în aer o coloană de cenuşă în timp ce pe versanţii săi s-au prelins şuvoaie de lavă topită.

Un vulcan din Indonezia cunoscut drept ''copilul'' legendarului Krakatau (sau Krakatoa) a erupt joi aruncând în aer o coloană de cenuşă în timp ce pe versanţii săi s-au prelins şuvoaie de lavă topită, informează AFP.

Anak Krakatau (copilul lui Krakatau), o mică insulă vulcanică formată la o jumătate de secol după erupţia mortală a vulcanului Krakatoa din anul 1883, s-a trezit la viaţă în ultimele săptămâni, din craterul său fiind expulzate roci încinse şi cenuşă.

Zona Krakatau, care formează o mică insulă în strâmtoarea Sunda, între insulele Java şi Sumatra, este nelocuită, însă vulcanul este o populară atracţie turistică, informează Agerpres.

Agenţia geologică din Indonezia nu a ridicat nivelul de alertă în această insulă, însă accesul este interzis pe o rază de un kilometri în jurul craterului.

Erupţia Krakatau din secolul al XIX-lea este considerată drept cea mai importantă observată vreodată - coloana de cenuşă, roci şi fum a ajuns la o înălţime de peste 20 de kilometri, regiunea a fost cufundată în întuneric, iar valurile provocate de un puternic tsunami s-au simţit în toată lumea, informează Agerpres.

În dezastrul din 1883 şi-au pierdut viaţa peste 36.000 de persoane.

Peste 120 de vulcani sunt activi în Indonezia, ţară situată pe Cercul de foc al Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure frecvente.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7228
RON
16 Jun
noapte 18 °
zi 32 °
Ultimele joburi adaugate
24 H