A făcut cancer de la pudra de talc. Despăgubiri de 37 de milioane de dolari obţinute în instanţă

Un bancher care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a folosit zeci de ani pudră de talc a obţinut joi, în urma unui proces cu juraţi, în comitatul Middlesex, în statul New Jersey, despăgubiri în valoare de 30 de milioane de dolari, iar soţia sa a obţinut de asemenea despăgubiri în valoare de şapte milioane de dolari, relatează CNN.

06 apr. 2018, 11:47
A făcut cancer de la pudra de talc. Despăgubiri de 37 de milioane de dolari obţinute în instanţă

Bancherul Stephen Lanzo susţine că foloseşte produse Johnson & Johnson precum Shower to Shower şi Baby Powder de peste 30 de ani şi afirmă că inhalarea pudrei i-a provocat un mezoteliom, o formă agresivă şi letală de cancer ce afectează mucoasa plămânilor.

Depozite de talc, unul dintre cele mai uşoare minerale din lume, sunt localizate adesea alături de depozite de minerale care compun azbestul, iar studii au relevat riscul contaminării reciproce în timpul exploatării miniere.

Johnson & Johnson afirmă că produsele sale nu conţin azbest, o obligaţie legală încă din anii ’70, afirmă compania.

O serie de cazuri asemănătoare, implicând azbest, este pe cale să fie judecate, un set urmând să intre pe rol în mai, în South Carolina.

Un juriu din California s-a pronunţat, în noiembrie, în favoarea Johnson & Johnson, într-un caz implicând azbest.

Cazul lui Lanzo a fost primul judecat în New Jersey, statul de origine al Johnson & Johnson.

Atât Johnson & Johnson, cât şi alte companii care produc pudră de talc sunt vizate în mii de procese separate – dar legate între ele – care stabilesc o legătură între utilizarea talcului în zona genitală şi cancerul ovarian.

În acest caz, juriul i-a acordat despăgubiri în valoare de şapte milioane de dolari Kendrei, soţia lui Stephen Lanzo, iar acestuia în valoare de 30 de milioane de dolari, sume care vor fi suportate de către Johnson & Johnson în proprţie de 70%, iar Imerys Talc, un furnizor al mineralului, de 30%.

Avocaţii familiei Lanzos au acuzat compania de faptul că le ascunde clienţilor săi – încă din anii ’60 – informaţii despre riscul la adresa sănătăţii pe care-l reprezintă azbestul în produsele sale pe bază de talc

Johnson & Johnson a argumentat că a efectuat testări aprofundate cu scopul de a se asigura că produsele sale nu sunt contaminate.

„În pofida faptului că suntem dezamăgiţi de această decizie, juriul mai are de deliberat în acest proces şi ne vom abţine să comentăm până când cazul este definitiv închis”, a declarat Carol Goodrich, o purtătoare de cuvânt a Johnson & Johnson.

Imerys Talc nu a reacţionat imediat, însă a declarat pentru Courtroom View Network că intenţionează să facă apel împotriva hotărârii.

Juriul intră în a doua fază a procesului marţi şi se va pronunţa asupra impunerii unor despăgubiri punitive.