A fost amendat cu mii de euro pentru că a incendiat intrarea în sediul fostei KGB

Un tribunal din Moscova a dispus miercuri punerea în libertate a artistului Piotr Pavlenski și amendarea lui cu 500.000 de ruble (7.600 de dolari) după ce a dat foc intrării principale a sediului fostului KGB, relatează DPA și AFP, citate de Agerpres.

08 iun. 2016, 15:53
A fost amendat cu mii de euro pentru că a incendiat intrarea în sediul fostei KGB

Pavlenski, care a fost arestat de mai multe ori, inclusiv pentru că și-a cusut buzele pentru a protesta împotriva arestării membrelor Pussy Riot, le-a declarat reporterilor că nu va plăti amenda și că echipa sa legală va face apel la verdict, informează agenția de știri rusă Interfax.

În noiembrie, Pavlenski a dat foc la ușa principală a sediului fostului KGB pentru a protesta împotriva ‘terorii fără sfârșit’ a statului și a amestecului său continuu în viețile personale ale cetățenilor, conform unei înregistrări video postate pe contul său de pe site-ul de video-sharing Vimeo.

Clădirea a cărei intrare a fost incendiată se află pe o stradă din centrul Moscovei, fiind utilizată de succesorul KGB, Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Tribunalul l-a găsit vinovat pe Pavlenski pentru vandalizarea unui imobil din patrimoniul cultural. Amenda inițială a fost de 1,5 milioane de ruble, dar tribunalul a decis reducerea ei la o treime, într-un gest de aparentă bunăvoință, informează Agerpres.

Piotr Pavlenski, de 32 de ani, pretinde că acțiunile sale reprezintă proteste împotriva guvernului rus, despre care spune că devine tot mai opresiv.

Procesul său a fost asemănat cu cel al trupei punk Pussy Riot, o parte dintre membrele acesteia fiind condamnate în 2012 la doi ani de închisoare pentru interpretarea unei ‘rugăciuni punk’ într-o prestigioasă catedrală din Moscova.

Pavlenski a rămas notoriu în principal pentru acțiunea sa intitulată ‘Fixation’, când s-a dezbrăcat în Piața Roșie și și-a bătut un cui prin scrot în dalele de pavaj.

El a declarat atunci pentru site-ul Grani că un artist gol care se uită la propriile sale testicule imobilizate este ‘o metaforă pentru apatia, indiferența politică și fatalismul societății contemporane ruse’.