A fost aprobat bugetul Capitalei pentru 2012, in lipsa primarului Oprescu si a consilierilor USL

Consilieri generali au aprobat, vineri, după nouă ore de discuţii, bugetul Bucureştiului pe anul 2012, care va fi de 4,6 miliarde de lei, aproape egal cu cel din anul anterior, când a fost de 4,5 miliarde de lei. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi grupul USL din consiliu au ales, în semn de protest, să se retragă de la şedinţă. Ei nu au fost de acord cu cele aproximativ 30 de amendamentele la buget formulate de către consilierii PDL.

RomaniaTV.net
23 mart. 2012, 22:39
A fost aprobat bugetul Capitalei pentru 2012, in lipsa primarului Oprescu si a consilierilor USL

După o şedinţă care a durat aproape nouă ore, bugetul Capitalei a fost votat, într-o formulă ce cuprinde patru amendamente aduse proiectului iniţial, de către 28 de consilieri reprezentanţi ai PRM, PDL şi PNG , după ce consilierii USL au părăsit sala.

Prin amendamentele propuse de consilierii PDL s-au adus aproximativ 30 de modificări diferitelor capitole din bugetul iniţial, cele mai importate fiind majorarea bugetului Palatele Brâncoveneşti de la porţile Bucureştiului, de la aproape 16 milioane de lei la 28 de milioane; scăderea bugetului ALPAB cu aproximativ 50 de milioane de lei, de la 125 de milioane de lei la 70 de milioane de lei; creşterea bugetului instituţiei care se ocupă cu supravegherea animalelor de la 34 de milioane de lei la 44 de milioane de lei.

Bugetul de la protecţia mediului a scăzut cu aproximativ trei milioane de lei, în timp ce cel al RATB a fost suplimentat cu aproape 15 milioane de lei.

După discuţiile noilor amendamente, membii USL s-au retras, în sală rămânând reprezentanţii PRM, PDL şi PNG care au întrunit cvorumul necesar votării bugetului.

În urma votului din CGMB de vineri seara, în anul 2012 Capitala va avea un buget de 4.648.239.000 de lei la venituri, la care se adaugă un excedent de 268 de milioane de lei, care reprezintă sume înregistrate ca excedent şi care potrivit reglementărilor Ministerului de Finanţelor nu pot fi trecute la capitolul venituri.

Sursele bugetului local al Capitalei se constituie din venituri proprii reprezentând impozite, taxe şi alte venituri locale şi cote defalcate din impozitul de venit, sume de la bugetul de stat, împrumuturi, venituri proprii ale instituţiilor, sume din fonduri europene.

Astfel, în bugetul Capitalei cheltuielile de personal reprezintă aproximativ 7,5 procent,e cheltuielile cu bunurile şi serviciile reprezintă 28,45 la sută, subvenţiile diferitelor regii 22,15 la sută, cheltuielile de investiţii reprezentând aproximativ 30 la sută. Datoria publică a municipalităţii reprezintă aproximativ cinci procente.

Proiectul prevedea ca din cele 22,15 procente reprezentând banii pentru acordarea unor subvenţii RADET-ul să primească aproximativ 600 de milioane, iar RATB 550 de milioane, ceea ce însemna că municipiul Bucureşti să continue şi în anul 2012 să subvenţioneze RADET-ul şi RATB-ul ca la nivelul anului trecut.

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru investiţii, se propunea ca 80 la sută, din cele aproximativ 30 de procente din totalul cheltuielilor municipalităţi, să fie bani alocaţi pentru continuarea investiţiilor.