A fost carnagiu. Sunt 35 de morţi la un prim bilanţ după ce două maşini capcană au sărit în aer

Deflagrațiile au fost atât de puternice încât persoane aflate la mare distanță au fost rănite de cioburi și alte resturi.
Filip Stan
05 ian. 2023, 07:17
A fost carnagiu. Sunt 35 de morţi la un prim bilanţ după ce două maşini capcană au sărit în aer

Dublu atentat în Somalia. Cel puțin 35 de persoane au fost ucise într-un dublu atentat cu mașini capcană în provincia centrală Hiraan, Somalia, potrivit poliției somaleze citate de BBC.

Grupul al-Shabab, legat de al-Qaeda, a anunțat că se află în spatele atacurilor. Comisarul districtului din orașul Mahas a declarat că locuința sa și cea a unui parlamentar au fost țintele atacului.

Carnagiu după Revelion. Proteste violente, cel puţin 20 de persoane au decedat în luptele dintre protestatari şi forţele de ordine din Somalia

Cu toate acestea, „majoritatea morților sunt civili”, inclusiv „femei și copii”, a spus un oficial local pentru Reuters.

Deflagrațiile din Somalia au fost atât de puternice încât persoane aflate la mare distanță au fost rănite de cioburi și alte resturi. Al-Shabab a pierdut teren în ultimele luni, după ce președintele Hassan Sheikh Mohamud a declarat „război total” militanților islamiști. Campania a început în august în urma unui atac soldat cu 20 de victime asupra unui hotel popular din Mogadishu.

Citeşte şi:

Proteste masive în Sri Lanka. Preşedintele a fugit de teama mulțimii care i-a luat cu asalt reședința. Premierul a convocat o reuniune de urgenţă

Atentate şi în Mali

Organizaţia Al-Qaeda a revendicat luni două atacuri care au ucis cel puţin doi pompieri şi trei civili în apropiere de Bamako, într-un comunicat autentificat de ONG-ul american SITE, specializat în monitorizarea grupurilor radicale, consultat miercuri de AFP.

Jihadiştii Grupului de Sprijin pentru Islam şi Musulmani (GSIM, JNIM în arabă), afiliaţi la Al-Qaeda, „revendică două atacuri simultane împotriva unui post de pompieri şi a unei unităţi de protecţie a mediului şi a pădurii, ambele situate în apropierea capitalei maliene, Bamako”, potrivit la acest comunicat.

Atacurile au vizat localităţile Markacoungo şi Kassela, ambele de pe axa Bamako-Ségou, din sud-estul Mali, zonă în care sunt relativ rare.

Al-Qaeda nu a oferit un bilanţ al acestor atacuri. Ministerul Securităţii şi Protecţiei Civile din Mali a informat marţi că la Markacoungo au fost ucişi doi pompieri şi trei civili. Mali, ţară din Sahel, se luptă de un deceniu cu o insurgenţă jihadistă care s-a extins în Niger şi Burkina Faso vecine.

Junta aflată la putere din 2020 a chemat ruşi pe care îi prezintă ca instructori militari care au venit să ajute la lupta împotriva jihadiştilor.

Occidentalii descriu instructorii militari menţionaţi drept mercenari ai grupului paramilitar Wagner, apropiat Kremlinului.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!