A fost carnagiu. Sunt 35 de morţi la un prim bilanţ după ce două maşini capcană au sărit în aer

Deflagrațiile au fost atât de puternice încât persoane aflate la mare distanță au fost rănite de cioburi și alte resturi.

05 ian. 2023, 07:17
A fost carnagiu. Sunt 35 de morţi la un prim bilanţ după ce două maşini capcană au sărit în aer

Dublu atentat în Somalia. Cel puțin 35 de persoane au fost ucise într-un dublu atentat cu mașini capcană în provincia centrală Hiraan, Somalia, potrivit poliției somaleze citate de BBC.

Grupul al-Shabab, legat de al-Qaeda, a anunțat că se află în spatele atacurilor. Comisarul districtului din orașul Mahas a declarat că locuința sa și cea a unui parlamentar au fost țintele atacului.

Carnagiu după Revelion. Proteste violente, cel puţin 20 de persoane au decedat în luptele dintre protestatari şi forţele de ordine din Somalia

Cu toate acestea, „majoritatea morților sunt civili”, inclusiv „femei și copii”, a spus un oficial local pentru Reuters.

Deflagrațiile din Somalia au fost atât de puternice încât persoane aflate la mare distanță au fost rănite de cioburi și alte resturi. Al-Shabab a pierdut teren în ultimele luni, după ce președintele Hassan Sheikh Mohamud a declarat „război total” militanților islamiști. Campania a început în august în urma unui atac soldat cu 20 de victime asupra unui hotel popular din Mogadishu.

Citeşte şi:

Proteste masive în Sri Lanka. Preşedintele a fugit de teama mulțimii care i-a luat cu asalt reședința. Premierul a convocat o reuniune de urgenţă

Atentate şi în Mali

Organizaţia Al-Qaeda a revendicat luni două atacuri care au ucis cel puţin doi pompieri şi trei civili în apropiere de Bamako, într-un comunicat autentificat de ONG-ul american SITE, specializat în monitorizarea grupurilor radicale, consultat miercuri de AFP.

Jihadiştii Grupului de Sprijin pentru Islam şi Musulmani (GSIM, JNIM în arabă), afiliaţi la Al-Qaeda, „revendică două atacuri simultane împotriva unui post de pompieri şi a unei unităţi de protecţie a mediului şi a pădurii, ambele situate în apropierea capitalei maliene, Bamako”, potrivit la acest comunicat.

Atacurile au vizat localităţile Markacoungo şi Kassela, ambele de pe axa Bamako-Ségou, din sud-estul Mali, zonă în care sunt relativ rare.

Al-Qaeda nu a oferit un bilanţ al acestor atacuri. Ministerul Securităţii şi Protecţiei Civile din Mali a informat marţi că la Markacoungo au fost ucişi doi pompieri şi trei civili. Mali, ţară din Sahel, se luptă de un deceniu cu o insurgenţă jihadistă care s-a extins în Niger şi Burkina Faso vecine.

Junta aflată la putere din 2020 a chemat ruşi pe care îi prezintă ca instructori militari care au venit să ajute la lupta împotriva jihadiştilor.

Occidentalii descriu instructorii militari menţionaţi drept mercenari ai grupului paramilitar Wagner, apropiat Kremlinului.