Carnagiu după Revelion. Proteste violente, cel puţin 20 de persoane au decedat în luptele dintre protestatari şi forţele de ordine din Somalia

Cel puţin 20 de persoane au fost ucise în regiunea separatistă Somaliland din Somalia în confruntările dintre protestatarii antiguvernamentali şi forţele de securitate, potrivit unui medic de la un spital public.

02 ian. 2023, 13:21

Proteste violente în Somalia. De mai bine de o săptămână, poliţia şi armata se luptă cu protestatarii din Laascaanood, un oraş din estul Somalilandului care este disputat între Somaliland şi vecinul Puntland, una dintre regiunile semiautonome din Somalia.

Mohamed Farah, un medic de la Spitalul Laascaanood, a declarat pentru Reuters că cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi zeci au fost rănite. El a spus că a văzut cadavrele victimelor aduse în unitate.

Alertă lângă graniţele României: Erdogan plănuieşte un război pentru a rămâne la putere. Alegerile prezidenţiale din Turcia sunt cel important vot din 2023
Protestatarii cer ca Somaliland să cedeze controlul oraşului către Puntland şi acuză forţele de securitate că nu au reuşit să pună capăt violenţelor din oraş.

„Somaliland a ocupat cu forţa Laascaanood şi nu a reuşit să îl securizeze. Cerem ca ei să plece”, a declarat, pentru Reuters, Adaan Jaamac Oogle, purtătorul de cuvânt al protestatarilor.

Vicepreşedintele din Puntland, Ahmed Elmi Osman Karash, a acuzat forţele de securitate de violenţă. „Ceea ce face armata din Somaliland este un masacru de civili”, a declarat el pentru Reuters prin telefon.

Ministrul Informaţiilor din Somaliland, Salebaan Ali Koore, a făcut apel la protestatar să înceteze demonstraţiile şi să înceapă negocierile cu guvernul.

Analiză politică pentru 2023: Va fi un an crucial pentru Iran şi va avea consecinţe semnificative şi pentru Ucraina, Rusia şi o parte din Orientul Mijlociu
Somaliland s-a desprins din Somalia în 1991, dar nu a obţinut o recunoaştere internaţională pe scară largă pentru independenţa sa. Regiunea a fost în mare parte paşnică, în timp ce Somalia s-a confruntat cu trei decenii de război civil.