A fost creată masca de protecţie reutilizabilă, care dezactivează coronavirusul

Oamenii de ştiinţă din Portugalia au creat o mască de protecţie reutilizabilă. Potrivit virusologului Pedro Simas, de la Institutul de Medicină Moleculară din Lisabona, noul coronavirus este dezactivat de substanța conţinută în materialul din care este confecţionată masca. Această substanţă este încorporată sub forma unor nanoparticule direct în țesătură și nu se pierde în urmă spălării, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
03 aug. 2020, 09:37
A fost creată masca de protecţie reutilizabilă, care dezactivează coronavirusul

MOxAdTech este confecţionată din patru materiale care formează o barieră în calea noului coronavirus. 

Această mască poate dezactiva 99,70% din 200.000 de unităţi infecţioase, aplicate timp de o oră. În ceea ce priveşte durabilitatea măştii, aceasta a fost testată chiar şi după 50 de spălări la o temperatură de 60 de grade. Chiar şi după aceea îşi păstrează capacitatea, la o oră, de a dezactiva 99% din virus”, a declarat virusologul Pedro Simas. 

Prototipul a fost scos la vânzare încă din luna aprilie, dar rezultatele testelor care să dovedească rezistenţa sa la noul coronavirus au apărut abia acum.

Citește și Misiunea trimisă de NASA spre Marte are probleme. Majoritatea funcţiilor s-au dezactivat când racheta a intrat în umbra Pământului

Masca reutilizabilă costă 10 euro. Producătorul portughez dă asigurări că nu au fost folosite substanţe dăunătoare mediului şi oamenilor.

Deocamdată, masca există doar în alb şi negru, dar producătorul spune că, în viitorul apropiat, va exista şi pe alte culori.

O vom produce probabil şi în alte culori. Vom lansa măşti pentru copii, dar acum nu ne concentrăm să facem un articol fashion, ci mai degrabă un obiect util pentru populaţie. Vrem să se vândă cât mai ieftin posibil, în toată Europa, ca să oprească răspândirea virusului”, a declarat directorul executiv al producătorului Sonae Fashion, Francisco Pimentel.

Până acum, s-au vândut peste 1 milion astfel de măşti în 20 de ţări. Producţia la scară largă a măştilor a permis redeschiderea a 11 fabrici de textile.