A fost cutremur cu magnitudine 5.6. Seismologul Mihai Diaconescu: „Ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”

Cutremurele s-au înmulţit în această vară pe tot globul, iar România nu a fost ocolită de micşările telurice. Seismologii vin cu avertismente.

24 iun. 2023, 07:24
A fost cutremur cu magnitudine 5.6. Seismologul Mihai Diaconescu: „Ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”

A fost cutremur cu magnitudine 5,6! Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a anunțat că un cutremur de 5,6 grade pe scara Richter a avut loc în regiunea Hokkaido, Japonia. Seismul a avut loc sâmbătă dimineața (vineri seara după fusul orar al României), la o adâncime de 306 kilometri, echivalentul a 189 mile, scrie Reuters.

Cutremurul a avut loc la 130 kilometri sud-sud-est de Yuzhno-Sakhalinsk (Rusia) și la 96 kilometri sud-sud-est de Korsakov (Rusia). Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a anunțat că un cutremur de 5,6 grade pe scara Richter a avut loc în regiunea Hokkaido, Japonia.

Seismul a avut loc sâmbătă dimineața (vineri seara după fusul orar al României), la o adâncime de 306 kilometri, echivalentul a 189 mile, scrie Reuters.

Cutremurul a avut loc la 130 kilometri sud-sud-est de Yuzhno-Sakhalinsk (Rusia) și la 96 kilometri sud-sud-est de Korsakov (Rusia).

Cutremur de 5 grade pe scara Richter pe Creasta Nordică a Atlanticului de Mijloc. În cursul zilei de vineri, 23 iunie, Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a mai precizat că un cutremur de 5 grade pe scara Richter a avut loc în zona Crestei Nordice a Atlanticului de Mijloc.

Potrivit seismologilor, cutremurul a avut loc la ora 13:27 UTC, la o adâncime de 10 kilometri. Ei mai spun că seismul s-a produs la o distanță de 1578 kilometri vest-sud-vest de A Coruña (Spania) și la o distanță de 654 kilometri nord-nord-vest de Santa Cruz da Graciosa (Portugalia).

Cutremur cu magnitudine 5 în Marea Neagră
Un nou cutremur a avut loc în Turcia. Nu în ultimul rând, seismologii de la Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) spun că Turcia a fost zguduită din nou de un cutremur.

Acesta a avut loc la ora 17:05 UTC, la o adâncime de 10 kilometri. Acesta a avut loc la o distanță de 52 kilometri vest-nord-vest de Adıyaman și la o distanță de 14 kilometri sud-vest de Doğanşehir. Cutremurul a avut o magnitudine de 3,7 grade pe scara Richter.

 

 

Mihai Diaconescu, seismolog, noi informații despre cutremurele în serie: „Ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”

 

Un val de cutremure a lovit şi  România. În 24 de ore am avut trei cutremure și două replici. Seismologul Mihai Diaconescu a explicat, în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre aceste cutremure în serie. Un cutremur s-a produs marți, 20 iunie, în zona Vrancea, Buzău la ora 01:45, cu magnitudinea de 4,2 grade, la adâncimea de 131,5 kilometri.

La ora 05:34 s-a produs un alt cutremur de 2,7 grade, în Dobrogea, Tulcea, la adâncimea de 1,5 kilometri, iar luni, la ora 08:26 s-a produs un cutremur în Oltenia, Gorj, cu magnitudinea de 4,2 la adâncimea de 14 kilometri. La ora 9 și 10 dimineața au avut loc încă două seisme de 2,8 și 2 grade.

„În mod sigur o să avem noi cutremure. În momentul în care nu vor mai exista cutremure, pământul devine o planetă moartă. Citește și: Gheorghe Mărmureanu, după noul cutremur din Oltenia. Adevărul despre traseul undei de şoc propagate din Turcia. Treaba cu așezarea plăcilor tectonice este puțin cam exagerată. Plăcile litosferice au fost deranjate din echilibrul în care se aflau de cele două cutremure majore din Turcia de 7,8 și 7,5 magnitudine, dar și de adâncimea la care s-au produs.

Aceste cutremure din Turcia au generat un val de cutremure în special în Marea Mediterană, Cipru, și Creta.

Seismologul Mihai Diaconescu are vești proaste după cutremurele în serie: „În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare”

În ultima perioadă m-am preocupat să găsesc o legătură între zona Târgu Jiu și lanțul de cutremure din Marea Mediterană. Vrancea este exclus să fie influențată de cutremurele din Turcia pentru că ar trebui să fie influențată de o propagare din Marea Neagră sau Dobrogea ca să poată ajungă în Vrancea, dar așa ceva nu este pus în evidență. În Vrancea ne așteptăm să se întâmple oricând un cutremur mai mare, pentru că au trecut câțiva zeci de ani de când s-a produs un cutremur de peste 7 grade acolo. După cum am studiat, la 30, 40 de ani, se produce un cutremur mare. Nu s-au mai înregistrat cutremure peste 7 grade de peste 30 de ani.