A fost cutremur în România, duminică dimineţă! Ce magnitudine a avut seismul

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunţat că, duminică dimineață, în România s-a înregistrat un cutremur de suprafață.

30 oct. 2022, 08:47
A fost cutremur în România, duminică dimineţă! Ce magnitudine a avut seismul
Cutremur în România

A fost cutremur în România, duminică dimineţă! În ziua de 30 octombrie, la ora 05:07:20 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 131km. Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 67km E de Braşov, 77km NE de Ploieşti, 115km S de Bacău, 123km V de Brăila, 124km V de Galaţi, 129km N de Bucureşti, 149km NE de Piteşti, 182km E de Sibiu, 194km N de Ruse, 197km SV de Iaşi, precizează INFP.

Citeşte şi: 13 cutremure într-o singură zi. Cel mai sever a avut magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter

Pe teritoriul României se manifestă, în funcţie de adâncime, mai multe categorii de cutremure:

  • superficiale – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între 0 şi 5 km de la suprafaţa pământului;
  • crustale sau normale – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între 5 şi 30 km de la suprafaţa  pământului, ajungând până la 60 km în zona Vrancea;
  • intermediare – hipocentrul se situează la o adâncime cuprinsă între60-70 km şi 100-220 km de la  suprafaţa pământului, specifice numai zonei Vrancea.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Gheorghe Mărmureanu, avertisment despre marele cutremur care va lovi România. „Nu mai respectă regula de 100 de ani. Cutremurele acestea vrâncene sunt tare curioase”

Cele mai puternice şi care afectează o arie întinsă sunt cutremurele de tip intermediar, localizate la curbura  munţilor Carpaţi, în zona Vrancea.

Potrivit cercetărilor specialiştilor, seismele intermediare din Vrancea nu cauzează pagube materiale clădirilor  construite în ultimii ani (excepţie fac clădirile deja avariate ori care sunt vulnerabile în vreun fel), decât în situaţia  unor magnitudini de peste 7 Richter.