A fost depăşit punctul critic al încălzirii globale. Avertismenul oamenilor de ştiinţă

Responsabilul german din cadrul celei mai ample expediţii ştiinţifice organizată vreodată la Polul Nord avertizează că a fost depăşit punctul critic al încălzirii globale.

15 iun. 2021, 23:31
A fost depăşit punctul critic al încălzirii globale. Avertismenul oamenilor de ştiinţă
A fost depăşit punctul critic al încălzirii globale. Avertismenul oamenilor de ştiinţă

A fost depăşit punctul critic al încălzirii globale, a avertizat Markus Rex la Berlin, la opt luni de la revenirea din misiunea internaţională în Arctica.

A fost depăşit punctul critic al încălzirii globale

„Evaluarea din următorii câţiva ani va determina dacă mai putem salva banchiza arctică prezentă pe tot parcursul anului, printr-o protecţie coerentă a climei, sau dacă am depăşit deja acest important punct critic al sistemului climatic.

Dispariţia banchizei din timpul verii din Arctica este una dintre primele mine de pe câmpul minat, unul dintre punctele critice pe care le declanşăm în principal atunci când împingem încălzirea prea departe”, a explicat Markus Rex la Berlin, potrivit Agerpres.

Specialistul a avertizat că în cazul în care punctul critic a fost deja depăşit, acest lucru poate declanşa efecte negative „în cascadă” şi „poate agrava şi mai mult încălzirea, cum ar fi dispariţia calotei glaciare din Groenlanda sau dezgheţarea zonelor încă vaste de permafrost arctic”.

Acesta a mai precizat că pericolul planează de asemenea asupra gheţarilor străvechi, subliniind faptul că „în prezent, nu mai ştim dacă putem să salvăm bariera de corali”.

La revenirea spărgătorului de gheaţă Polarstern în portul din care a ridicat ancora, Bremerhaven, în nord-vestul Germaniei, la 12 octombrie 2020, şeful misiunii numită MOSAIC a tras un semnal de alarmă asupra banchizei, afirmând că aceasta ca se topeşte „la viteză dramatică”.

Citeşte şi Încălzirea globală ucide. Este responsabilă de peste o treime din decesele provocate valurile de căldură

”La Polul Nord, am descoperit (vara) gheaţă topită, subţire, sfarâmicioasă”, a povestit la acea vreme Markus Rex, evocând totodată ”suprafeţe cu apă lichida cât se putea vedea cu ochii, până la linia orizontului”.

Timp de aproape un an, echipele internaţionale au colectat informaţii exhaustive, în special în lunile în care nava a trecut prin gheaţa de la Polul Nord, menite să furnizeze informaţii valoroase despre schimbările climatice.

Oamenii de ştiinţă consideră că retragerea banchizei în timpul verii reprezintă „epicentrul încălzirii globale”, după cum s-a exprimat Markus Rex.

Timp de 389 de zile, misiunea a studiat atmosfera, oceanul, gheaţa marină şi ecosistemul pentru a colecta date care să permită evaluarea impactului schimbărilor climatice atât asupra regiunii, cât şi a lumii.

În total, câteva sute de experţi şi oameni de ştiinţă din douăzeci de ţări au participat la această expediţie, lucrând în ture pe nava care a plutit odată cu gheţurile purtate de curentul polar care se deplasează dinspre est în Oceanul Arctic.

Citeşte şi Sahara s-a acoperit de zăpadă. Peisaje de basm în deşert GALERIE FOTO


loading...
Partenerii noștri