Sahara s-a acoperit de zăpadă. Peisaje de basm în deşert GALERIE FOTO

Planeta s-a încălzit cu peste un 1 grad Celsius de la mijlocul secolului al XIX-lea, provocând deja o multiplicare a evenimentelor meteo extreme în diverse locuri din lume, precum canicule, inundaţii sau uragane. Mai nou, au apărut şi ninsorile din deşert.

20 ian. 2021, 08:02

Sahara, unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe Glob, a fost acoperit de un covor de zăpadă, spre bucuria fotografilor, care au surprins imagini de basm. Deșertul Sahara a fost lovit de un val de frig, care a adus temperaturi sub zero grade și ninsoare. Ultima dată când a căzut zăpadă în aceste locuri a fost acum trei ani.

Motivul a fost anticiclonul, care, deplasându-se în sensul acelor de ceasornic din Asia Centrală, a înghețat și a format zăpadă, scrie hufftinghtonpost.fr.  Este a patra oară în ultimele decenii,  în 1979, 2017, 2018 şi acum, în 2021, când dunele sunt acoperite cu zăpadă.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat cauzele acestui eveniment. „Datorită circulațiilor de tip Nord-Sud, cum sunt acum în mare parte din emisfera nordică, avem pătrunderi de aer rece dinspre Arctica, în același timp cu pătrunderi de aer cald în Arctica, pentru că în Arctica avem acum zone cu temperaturi foarte mari. Avem o perturbație în circulația în jurul Polului Nord, care nu este doar la sol, este și în atmosfera foarte înaltă, de la 10 kilometri până la 30 de kilometri. Această perturbație favorizează pătrunderile pe direcția Nord-Sud. Și atunci ai regiuni învecinate în care fie ai temperaturi foarte scăzute, cu temperaturi foarte ridicate pentru perioada din an respectivă. Vorbim de așa-numitul fenomen al oscilației arctice și încă suntem pe faza negativă a oscilației arctice”, a declarat Roxana Bojariu marți, la Digi24.  

Ea spune că, pe de o parte, fluctuațiile de temperatură sunt normale, dar, pe de altă parte, aceste fluctuații au loc pe fondul încălzirii globale, la temperaturi din ce în ce mai mari la nivel global.

Ninsorile din Sahara, fenomen rar. De fapt, suntem în plină încălzire globală

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a dorit să determine în ce proporţie acest fenomen al încălzirii climatice este provocat în mod direct de emisiile de gaze cu efect de seră asociate activităţilor umane şi cât de ”mecanisme naturale de forţare”.

Acestea din urmă sunt factori naturali, asemenea marilor erupţii vulcanice unde fluctuaţiile de radiaţii solare, care sunt deseori date de exemplu de cei care neagă responsabilitatea umană în fenomenul încălzirii climatice.

Vortexul polar loveşte România. Meteorologii anunţă un nou val de ninsori, viscol şi ger în următoarele zile

Autorii studiului, publicat luni în revista Nature Climate Change, au trecut în revistă 13 modele climatice diferite pentru simularea schimbărilor de temperatură potrivit a trei scenarii: în primul, aerosolii sunt singurii factori care contribuie la încălzire climatică, în al doilea, sunt considerate doar mecanismele naturale de forţare, iar în al treilea, emisiile de gaze cu efect de seră sunt luate în calcul.

Aceştia au ajuns la concluzia că activitatea umană a contribuit la încălzirea globală de la nivelul de 0,9 grade Celsius la 1,3 grade Celsius, o estimare în concordanţă cu încălzirea din prezent.