A fost descoperit un nou virus înrudit cu cel care produce COVID 19. Dovada că nu este modificat în laborator

Un studiu recent, efectuat pe 302 mostre, colectate de la 207 lilieci din provincia Yunnan, China, în cea de a doua jumătate a anului 2019, a dus la descoperirea unui nou virus, înrudit cu SARS-CoV-2: RmYN02, notează Science Alert, citat de Viva.ro.

RomaniaTV.net
14 mai 2020, 05:14
A fost descoperit un nou virus înrudit cu cel care produce COVID 19. Dovada că nu este modificat în laborator

Descoperirea acestui virus dovedeşte, spun oamenii de știință, că SARS-CoV-2, responsabil pentru infecția COVID-19, nu a fost creat în laborator.

„În special, s-a teoretizat că inserţia S1/S2 este extrem de neobişnuită şi poate să indice manipularea în laborator. Lucrarea noastră arată foarte clar că aceste evenimente apar în mod natural în viaţa sălbatică. Acest lucru oferă dovezi puternice împotriva teoriilor conform cărora SARS-CoV-2 a scăpat din laborator”, explică Weifeng Shi, microbiolog al Universităţii Medical Shandong.

Analizele au relevat faptul că între SARS-CoV-2 şi RmYN02 există o serie de similarităţi, cu toate astea, este improbabil ca primul să fie un descendent al celui de al doilea, mai ales dacă luăm în calcul asemănarea de 61,3% dintre proteinele pe care cele două virusuri le folosesc pentru a se insera în celulele gazdelor, citează descopera.ro.

„Studiul nostru reafirmă faptul că liliecii, în special cei din genul Rhinolophus, sunt rezervoare naturale importante pentru coronavirusuri şi în prezent adăpostesc cele mai apropiate rude ale SARS-CoV-2, deşi această imagine se poate schimba odată cu creşterea eşantionării faunei sălbatice”, notează cercetătorii în studiul publicat în Current Biology.

Citeşte şi: OMS: Virusul ar putea să nu dispară niciodată