A fost descoperită Planeta Interzisă. Are atmosferă şi „se află într-o zonă în care nu ar trebui să se afle”

A fost descoperită o planetă care reprezintă un mare mister pentru cercetători, ea aflându-se foarte aproape de soarele său, la o distanţă atât de mică încât radiațiile și căldura ar fi trebuit să-i evaporheze atmosfera, reducând-o la o rocă inertă.

30 mai 2019, 07:57
A fost descoperită Planeta Interzisă. Are atmosferă şi „se află într-o zonă în care nu ar trebui să se afle”

Corpul ceresc este de fapt o exoplanetă cu o atmosferă mai redusă decât lui Neptun şi a fost descoperit de un grup internațional de astronomi, care şi-au desfăşurat activitatea sub coordonarea Universităţii din Warwick (Marea Britanie). Observaţia a fost efectuată de Observatorul Paranal, care se află în deșertul Atacama, din Chile.

NGTS-4b a fost numită de cercetători „Planeta Interzisă”, deoarece se află într-o regiune în care practic nu ar trebui să existe. Această zonă, cunoscută sub numele de deșertul Neptunian, este situată foarte aproape de o stea, astfel încât radiația și căldura ar trebui să evaporeze atmosfera, reducând-o la o rocă inertă.

Cu toate acestea, împotriva tuturor calculelor oamenilor de ştiinţă, planeta este acolo, „într-o zonă în care nu ne-am aștepta ca planetele de dimensiunea lui Neptun să poată supraviețui„, spune Richard West, fizician la Universitatea Warwick, unul dintre autorii descoperirii. Pentru a explica existența NGTS-4b, cercetătorii sugerează că este probabil vorba despre o planetă care a intrat recent în deșertul Neptunian sau că ar fi fost o planetă foarte mare, a cărei atmosfera nu s-a evaporat încă.

Caracteristici „Planeta interzisă”?

  • Este cu 20% mai mică decât Neptun.
  • Masa ei este de 20 de ori mai mare decât cea a Pământului.
  • Are un diametru de trei ori mai mare decât Pământul.
  • Rotaţia în jurul propriului soare este echivalentul a 1,3 zile pe Terra.
  • Temperatura la suprafeța sa ar ajunge la aproximativ 1.000 de grade Celsius, mai ridicată decât pe Mercur.
  • Se află la o distanţă de 920 de ani lumină de Pământ.