A fost desemnat cuvântul anului 2014. În 2013 cuvântul anului a fost „selfie”

După 'selfie' în 2013, cuvântul anului 2014 ales de cele mai importante dicţionare britanice este 'vape' (a fuma o ţigară electronică), transmite marţi France Presse.

18 nov. 2014, 14:54
A fost desemnat cuvântul anului 2014. În 2013 cuvântul anului a fost „selfie”

Cuvântul anului 2014 este ‘vape’ (a fuma o ţigară electronică).

Acest cuvânt a fost utilizat de două ori mai mult în 2014 decât în 2013, potrivit unei anchete realizate predominant pe internet de dicţionarele Oxford.

Frecvenţa utilizării acestui termen, care desemnează atât dispozitivul, cât şi acţiunea, se explică prin dezvoltarea acestei noi industrii şi creşterea în popularitate a ţigării electronice, dar şi prin dorinţa utilizatorilor de a folosi alte cuvinte, pentru a se distinge de ‘fumătorii’ tradiţionali.

Deşi ţigara electronică a apărut în urmă cu numai câţiva ani, termenul ‘vape’ a apărut prima dată în 1983 într-un articol publiat de revista New Society. Autorul articolului, Rob Stepney, descria un inhalator sau o ipotetică ţigară fără tutun, care să elibereze o doză de vapori de nicotină. Această tehnică s-ar putea numi ‘vape’ (a vapa), a adăugat el premonitoriu.

Deocamdată, câştigătorul „cuvântul anului” nu a fost adăugat decât pe site-ul dicţionarelor Oxford, iar includerea sa în Oxford English Dictionary, considerată o lucrare de referinţă privind evoluţia limbii engleze, este în studiu.

„Cuvântul anului” ales de dicţionarele Oxford, desemnează un cuvânt sau o expresie care face obiectul unui mare interes în timpul anului care se încheie. Personalul editorial de la Oxford spune că acest cuvânt are legătură cu dezbaterile din acest an despre sănătate şi societate, după cum relatează revista Time.

În 2013, cuvântul anului ales de dicţionarele Oxford a fost ‘selfie’.