A fost emis Ro-Alert. Incendiu puternic pe platforma Săvineşti VIDEO

Datele de până acum arată că ard materiale textile, materiale plastice și cleiuri și adezivi nepericuloși, fără a se înregistra victime.

18 mai 2023, 20:26

UPDATE incendiu Săvineşti  ISU Neamț informează că, din informațiile avute la dispoziție în acest moment, „incendiul se manifestă la materiale textile, materiale plastice și cleiuri și adezivi nepericuloși”. Suprafața pe care se manifestă incendiul este de aproximativ 1000 mp. Conform ISU Neamț, „au fost suplimentate forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentele de pompieri din Roman și Târgu Neamț și ISU Bacău”.

Un incendiu cu mari degajări de fum a izbucnit, joi seară pe platforma Săvinești, din județul Neamț. A fost transmis un mesaj RO-ALERT de avertizare a populației din zonă.

Norul de fum gros este vizibil de la 20 de kilometri distanță. A fost emis un mesaj Ro-Alert prin care locuitorii sunt sfătuiți să rămână în case, cu geamurile închise și să evite expunerea la fum.

„Forțe și mijloace de intervenție din cadrul Detașamentului Piatra Neamț intervin pentru lichidarea unui incendiu produs la deșeuri depozitate pe amplasamentul unui operator economic de pe Platforma Săvinești.” – a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

ISU Neamț: „Estimăm că intervenția va dura câteva ore”
Irina Popa, purtător de cuvânt ISU Neamț: „Am fost solicitați să intervenim pentru stingerea unui incendiu ce s-a produs la un operator economic ce se află pe platforma chimică Săvinești. Acest operator economic are ca obiect de activitate depozitarea deșeurilor.

Sunt implicate toate cele trei detașamente, cu 14 autospeciale de stingere. Intervin și colegii de la ISU Bacău cu două autospeciale de stingere.

Incendiul se manifestă pe o suprafață destul de mare. Având în vedere amploarea incendiului au fost solicitate forțe și mijloace de intervenție de la serviciile voluntare pentru situații de urgență, ce sunt dotate cu autospeciale, dar și cele din preajma localității Săvinești.

Incendiul este aproape localizat, dar având în vedere că este o cantitate foarte mare de deșeuri textile și plastice, el se manifestă destul de violent și cu flacără. Estimăm că intervenția va dura câteva ore până va fi lichidat. Ulterior se va lucra și pentru stabilirea cauzelor care au produs acest incendiu.

Ca orice degajare de fum, mai ales că sunt implicate multe materiale textile și plastice, există posibilitatea intoxicării cu monoxid de carbon.

În acest moment focul nu se mai poate extinde.”

VIDEO| Incendiu violent la un depozit de materiale plastice. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru populație

Potrivit primelor informații furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, incendiul s-a produs la deșeuri depozitate pe amplasamentul unui operator economic de pe Platforma Săvinești.

Flăcările se manifestă cu degajare mare de fum, coloana neagră de fum se vede de la distanță mare, iar unii martori vorbesc chiar și despre unele explozii.

Au fost suplimentate forţele de intervenţie:

  • Detașamentul Piatra-Neamț – 8 autospeciale de stingere, o ambulanță SMURD și o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime
    Detașamentul Roman – 3 autospeciale de stingere
    Detașamentul Târgu Neamț – 3 autospeciale de stingere
    ISU Bacău – 2 autospeciale de stingere
    SVSU Roznov – 1 autospecială de stingere.

VIDEO Cel puţin 31 de persoane au murit şi 7 sunt date dispărute în urma unui incendiu izbucnit la bordul unui feribot în Filipine