A fost expulzat din Kîrgîstan pentru că a denumit vulgar un preparat tradiţional

Un britanic a fost expulzat din Kazahstan pentru că denumit un preparat tradiţional kîrgîz ca fiind "penis de cal".

04 ian. 2016, 22:13

Un tribunal local l-a condamnat pe britanic la „expluzare” din Kîrgîstan pentru denumirea jignitoare a produsului tradiţional care este un cârnat preparat din carne de cal şi se numeşte „ciutciuk”.

Acuzat de incitare la ură rasială, britanicul Michael McFeat a fost condamnat de către tribunalul din Karakol, să părăsească, până marţi, la ora 12:00, Kîrgîstanul, a comunicat un purtător de cuvânt al tribunalului.

Britanicul va evita astfel o pedeapsă între 3 şi 5 ani de închisoare pentru că a postat, joi, pe Facebook fotografii cu prietenii lui kîrgîzi stând la masă împreună şi a explicat pe reţeaua de socializare că kîrgîzii stau la coadă de sărbători pentru a-şi procura acest meniu tradiţional  care este „un preparat special” ce seamănă mai degrabă cu „un penis de cal”.

Ciutciukul este un cârnat preparat din carne de cal, foarte căutată atât de kîrgîzi cât şi de vecinii lor din Kazahstan în perioada Sărbătorilor.

Mesajul britaniculoui care ocupă un post în cadrul companiei canadiene Centera Gold, proprietara minei de aur din Kumtor, i-a jignit profund pe angajaţii săi care au organizat, în semn de protest, o grevă sâmbătă şi duminică. Peste 120 de mineri au participat la această grevă.

Înainte de a fi condamnat la expulzare, britanicul a publicat un mesaj prin care şi-a cerut scuze faţă de kîrgîzi. Mina din Kumtor face obiectul tranzacţiilor între guvernul din Kîrgîstan şi Centerra Gold, care deţine 32,7% din acestă mină.