A fost lansată aplicaţia care îţi spune dacă cel de lângă tine are datorii

A apărut aplicația de care se tem toate persoanele cu datorii. We Chat își va avertiza utilizatorii atunci când se află la mai puțin de 500 de metri de cineva cu datorii. Dezvoltatorii spun că prin acest sistem de „umilire” publică, vor încuraja plata la timp a datoriilor.

RomaniaTV.net
23 ian. 2019, 10:10
A fost lansată aplicaţia care îţi spune dacă cel de lângă tine are datorii

Trăim în era dispariției vieții private. Lideri la acest capitol sunt chinezii. Aici, a fost creată WeChat, o aplicație ce își avertizează utilizatorii când se află la o distanță mai mică de 500 de metri de o persoană cu datorii neplătite.

Administrația provinciei Hebei, din China, a fost cea care a pus la cale proiectul. Autoritățile spun că, în acest fel, oamenii vor fi „încurajați” să nu își lase datoriile neplătite. Aplicația a devenit activă de pe data de 14 ianuarie. Utilizatorii primesc un flash în momentul în care un rău platnic se află la mai puțin de jumătate de kilometru de ei. Aplicația va afișa numele, numărul unic de identitate și motivul pentru care apare pe listă.

„Aceasta face parte din măsurile noastre de a crea un mediu social credibil”, a transmis un purtător de cuvânt al Tribunalului Poporului pentru China Daily.

Nu este prima oară când în China se întâmplă așa ceva. Din mai 2018, a fost lansat un program de „rating social”. În funcție de acesta, unui cetățean chinez i se poate permite sau interzice călătoria cu avionul sau trenul, i se poate refuza o viză sau o promovare.