A început fenomenul inversării polilor magnetici ai Pământului. Lumea va fi dată peste cap

Fenomenul inversării polilor magnetici ai Pământului a început. Lumea urmează să fie dată peste cap.

05 nov. 2023, 17:34
A început fenomenul inversării polilor magnetici ai Pământului. Lumea va fi dată peste cap
A început fenomenul inversării polilor magnetici ai Pământului

În ultimii 150 de ani, polul nord magnetic al Pământului s-a mutat cu 1.100 kilometri spre nord-vest. Acum 100 de ani era situat în nordul Canadei, iar astăzi se află peste Oceanul Arctic și se îndreaptă spre Siberia, Rusia.

Recent, el a accelerat până la 48-50 de kilometri pe an, punându-i pe oamenii de știință pe gânduri, aceste spunând că fenomenrul inversării polilor magnetici poate fi posibil.

Citește și: „Ploaia de sânge” se abate asupra Europei. Când va ajunge straniul fenomen și în vest

Potrivit MSN, ultima dată când polii magnetici ai Pământului s-au inversat a fost în urmă cu 780.000 de ani, iar unii experți spun că se așteaptă ca polii magnetici să se inverseze.

Planeta nu are întotdeauna doar un pol magnetic nord și unul sud. Există dovezi care sugerează că timp de sute sau chiar mii de ani în istoria Pământului, planeta a avut până la opt poli la un moment dat. Câmpul magnetic al Pământului este extrem de important deoarece ne protejează de radiațiile dăunătoare din spațiu.

NASA studiază zona din Atlanticul de Sud denumită Anomalia Atlanticului de Sud (SAA), deoarece oferă indicii cu privire la ceea ce se întâmplă cu câmpul magnetic al Pământului în adâncul straturilor interioare ale Pământului. Această zonă se extinde la nord-vest și slăbește și mai mult.

Oamenii de știință lucrează la actualizarea Modelului Magnetic Mondial. Acessta este sistemul matematic care pune bazele navigației și localizării nordului magnetic, de la telefoane mobile la nave, la companii aeriene comerciale.

Citește și: NASA trage un semnal de alarmă! Un asteroid uriaș se îndreaptă spre orbita Pământului. Este de două ori mai mare decât Burj Khalifa

Câmpul magnetic al Pământulului este generat de convecția fierului topit din miezul Pământului, la aproximativ 2.900 de kilometri sub picioarele noastre. Acest lichid supraîncălzit generează curenți electrici, care la rândul lor produc câmpuri electromagnetice.

În timpul inversării polilor magnetici, polii de nord și de sud (a nu se confunda cu polii geografici) își schimbă locurile. În timp ce asta ar putea însemna o mare problemă, totuși inversările polilor magnetici sunt comune în istoria geologică a Pământului, conform NASA.

Înregistrările paleomagnetice ne spun că polii magnetici ai planetei noastre s-au inversat de 183 de ori în ultimii 83 de milioane de ani și de cel puțin câteva sute de ori în ultimii 160 de milioane de ani.

Efectul direct al inversării câmpurilor magnetice ale Pământului asupra omenirii ar putea fi ușor, dar nu și pentru tehnologie. Noi în prezent folosim sateliți pentru navigații, comunicații, monitorizarea mediului, prognoză meteo, televiziune etc.

Fără protecția unui câmp magnetic, acești sateliți ar putea fi serios perturbați de vântul solar sau de razele cosmice, care se ciocnesc de circuitele electronice ale acestora.