A început lupta pentru Casa Albă. Cine a intrat în cursă şi ce şanse are VIDEO

S-a dat startul la selectarea candidaţilor pentru înscrierea în cursa prezidenţială din noiembrie, din Statele Unite. Statul Iowa a deschis " balul" electoral de tip "caucus". În statul Iowa, candidatul republican a câştigat scrutinul cu o diferenţă de numai 8 voturi faţă de contracandidatul său, Rick Santorum.

RomaniaTV.net
04 ian. 2012, 07:46
A început lupta pentru Casa Albă. Cine a intrat în cursă şi ce şanse are VIDEO

Câştigătorul nominalizării republicane din statul Iowa la candidatura pentru Casa Albă este Mitt Romney, unul dintre cei doi favoriţi în acest „caucus” dintr-un stat american preponderent agrar. Romney l-a întrecut pe Rick Santorum cu numai opt voturi.

Considerat unul dintre candidaţii moderaţi şi cu cele mai mari şanse de a-l învinge pe Barack Obama în alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie, Romney a obţinut 30.015 voturi faţă de 30.007 înregistrate de adversarul său ultraconservator, potrivit rezultatelor definitive anunţate miercuri dimineaţă.

Romney şi contracandidatul săi Santorum, clasat pe locul al doilea, au obţinut fiecare câte 25%din voturi. Ron Paul, un alt candidat înscris în „caucus” a terminat pe locul al treilea, cu 21% din voturi. Newt Gingrich a obţinut la rândul său 13% din voturi, devansându-i pe texanul Rick Perry (10%) şi pe Michele Bachmann (5%).

Rezultate le permit lui Romney şi Santorum să beneficieze de o dinamică în campanie înaintea următoarelor alegeri, prevăzute să se desfăşoare marţi în New Hampshire (nord-est).

Locuitorii din Iowa au început marţi seară adunările electorale denumite „caucus”, dând astfel startul procesului de selecţie a candidatului republican care îl va înfrunta pe Barack Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

La 19:00, ora locală (03:00 miercuri ora României), caucus-urile şi-au început sesiunea, de obicei în licee sau biserici locale. Cel puţin 100.000 de alegători republicani repartizaţi în 1.774 de circumscripţii au participat la adunări. Şase candidaţi principali s-au confruntă în Iowa.

În West Des Moines, în suburbia Des Moines, capitala statului Iowa, preşedintele adunării a luat cuvântul în faţa a peste 200 de persoane pentru a descrie desfăşurarea programului. Alegătorii au depus jurământ în faţa steagului american iar apoi preşedintele adunării a dat cuvânul reprezentanţilor candidaţilor.

Conform sondajelor, după numărarea a aproximativ 90% din voturi, candidaţii  Rick Santorum şi Mitt Romney erau de de departe favoriţii selecţiei din acest stat american, a cărui principală îndeletnicire este agricultura. Iar după numărarea a 99% din buletine, Rick Santorum obţinuse  29.944 de voturi, iar Mitt Romney 29.926, diferenţa dintre ei fiind de doar 18 voturi.

Favorit la învestitura republicană, Romney, fost guvernator de Massachusetts (2003-2007), a candidat şi în 2008, când a fost învins de John McCain. Rick Santorum este avocat şi fost senator de Pennsylvania (est), fiind fiul unui imigrant italian şi tatăl a şapte copii.

Scrutinul republican din Iowa se anunţa ca fiind cel mai strâns din istoria statului, potrivit postului de televiziune CNN. Anterior fusese cel din 1980, când George H.W. Bush l-a învins pe Ronald Reagan cu o diferenţă de două puncte procentuale.

Un alt scrutin foarte strâns a fost în 1996, tot în tabăra republicană, când Bob Dole l-a învins pe Pat Buchanan cu 3 puncte. Cele 26,3 procente obţinute de Dole în 1996 au reprezentat cel mai mic scor din istoria adunărilor electorale de tip caucus, un record care ar putea fi doborât însă de câştigătorul scrutinului de marţi.

Alegerile prezidenţiale americane se diferenţiază printr-un calendar şi două modalităţi de alegere a candidaţilor care vor intra în cursa electorală. Astfel, dacă preşedintele în exerciţiu Barack Obama, care va candida penrtu un nou mandat, va fi desemnat fără dificultate de alegătorii partidului, pentru desemnarea candidatului republican unele state funcţionează pe baza adunărilor de electori de tip „caucus”, iar altele prin alegeri primare (scrutinuri clasice).

Principalele date care pot suferi însă modificări, ale acestui lung calendar electoral sunt următoarele:

3 ianuarie 2012: Primele „caucus” în Iowa (centru) pentru departajarea candidaţilor republicani.
10 ianuarie: New Hampshire (nord-est) organizează primele alegeri primare republicane din ţară.
21 ianuarie: Primare în South Carolina (sud-est).
31 ianuarie: Primare în Florida (sud-est).
4 februarie: „Caucus” în două state Nevada (vest) şi Maine (nord-est).
6 martie: Aproximativ zece state organizează alegeri primare sau „caucus” în ziua supranumită „Super Marţi”.
10 martie: „Caucus” în Kansas (centru).
3 aprilie: Capitala federală Washington, Maryland (est), Wisconsin (nord), Texas (sud) organizează alegeri primare.
24 aprilie: Primare în cinci state, între care New York şi Pennsylvania (est).
5 iunie: Primare în cinci state, între care California.
26 iunie: Primare în Utah (vest).
27 sau 30 august: Convenţia naţională a partidului republican la Tampa Bay, în Florida pentru a desemna oficial candidatul care îl va înfrunta pe preşedintele Obama.
3 sau 6 septembrie: Convenţia naţională a partidului democrat la Charlotte, în North Carolina (sud-est), pentru oficializarea candidaturii lui Barack Obama.
3 octombrie: Prima dezbatere televizată între cei doi candidaţi la Universitatea din Denver (Colorado, vest).
16 octombrie: A doua dezbatere la universitatea Hofstra, din statul New York.
22 octombrie: Ultima dezbatere la Universitatea Lynn din Boca Raton, în Florida.
6 noiembrie: Alegeri prezidenţiale.
20 ianuarie 2013 – învestitura preşedintelui Statelor Unite.